A (különben balliberális) Szoljon “Szónok” blogjának új, az edelényi botránnyal és Moldova Györgynek a benne játszott szerepével (lásd EZT) kapcsolatos írása következik.

A cikk szerzője is megemlíti (még egyszer: balliberális, cigányfajvédő lapról van szó, és nem “náci” sajtótermékről!), amit mi is mondogatunk (pl. a legújabb orvosverés kapcsán): nem véletlen az, hogy egyetlen egy helyi orvos, ill. védőnő nem mer kiállni a “rászístá” Molnár Oszkár mellett. Féltik az életüket – nem akarnak mínuszos hír lenni az újságokban (értsd: nem akarják, hogy a cigányok, a nyílt kiállás miatt, meglincseljék őket).
Moldova, a "rasszista"

Úgy tűnik, nyakig ül az edelényi polgármester a trutyiban. Már széltében-hosszában feljelentették gumikalapácsos, gyógyszeres kijelentései miatt, rágalmazásért. Azt is gyanítom, nehéz lesz bizonyítania bármit is, akár azért, mert nem történtek meg az esetek, akár azért, mert ha történt is, hiteles tanúkat, azaz háziorvosokat, védőnőket találni, már akik kiállnak a nyilvánosság elé, lámpással sem fog. Mert szerinte az illetők egyrészt félnek, hogy kipenderítik őket az állásukból, másrészt pusztán kerülni akarják a konfliktust a romákkal, akikről köztudott, főleg manapság, hogy elég hamar rugóra jár a lábuk. Ami pedig szintén köztudott, káros az egészségre. Marad hát a suttogó propaganda.

No de most már Moldova Györgyre is fenekednek, azaz őt is feljelentenék (vagy már fel is jelentették), aki úgymond notórius rasszista, ráadásul kádárista is. Erről zsolozsmázott egy publicisztikájában a kezdő rúgást megadva Labinano Raffael politológus. Nem tudom, melyik nagyobb bűn.

Ahhoz kétség nem fér, hogy Moldova kádárista, hiszen ez vastagon kiderült a nemzetközi sakknagymesterről (Hofi titulálta így Kádárt) írt könyvéből. Azonban egy dolog vitathatatlan: Moldova sosem tartotta ruhásszekrényben a gerincét, ellentétben másokkal. Bele is betegedett szegény.

No de miért is ugrottak rá most a roma vezetők? Mert legutóbbi, Miskolcról írt riportkötetében Moldova is megpendíti a témát, mondván, hallott ilyen esetről, sőt még előbb, mint az edelényi polgármester. Amúgy pedig: van olyan roma vezető is, aki szerint ez előfordulhatott… (Kuruc.info: lásd ezzel kapcsolatban EZT és EZT.)

Emlékszem Moldova egyik könyvére, amelybe az úgynevezett reszliket gyűjtötte egy csokorba, illetve utánajárt, miképp alakult egy-két hősének élete. Egyikőjük egy volt növényvédő repülős, egy település tanácselnöke lett (tehát még az átkosban), aki töretlen hittel próbált segíteni a cigányságon. Takaros kis házakat húzatott fel nekik, hogy kikerülhessenek a putrisorból. Be is költöztek, de aztán siralmasan alakult a helyzet: a zömük simán lelakta a hajlékokat. Higgyük el Moldovának, hogy így történt, hiszen a tanácselnökkel együtt járta be a környéket, betérve azon kevés kivételek házaiba is, akik viszont gondozták szerény lakukat, ne adj’ isten, még veteményes is volt. Mármint a sajátjuk. És Moldova ezt is, azaz a jó példát is megírta, a jobbító szándéktól vezérelve.

Tömény rasszizmus, mi? És ez megjelent kötve-fűzve. Nem vágta ki sehol a biztosítékot.

Mert akkor még nem rezdült minden bokor felkent ombudsmanóktól…