A cigányzene hungarikum – szól a városi legenda. Ám egyik legnagyobb zeneszerzőnk cáfolja ezt. Bartók Béla véleménye a cigányok muzsikájáról.
"Kijelentem, hogy amit önök cigány zenének neveznek, az nem cigányzene. Nem cigányzene, hanem magyar zene: újabb magyar népies műzene, amit pénzért csakis cigányok játszanak (mert – a hagyomány szerint - pénzért muzsikálni nem úri dolog), azért magyar ez a zene, mert szinte kivétel nélkül magyar úriembereknek a szerzeménye."
"A nagyobb az, hogy a hivatalos zenei és nem zenei köreink nagy része úton-útfélen, itthon és külföldön az úgynevezett cigányzenének olyan művészi jelentőséget tulajdonítanak, ami azt egyáltalán nem illeti meg."
"Az a zene, amelyet a városi cigányzenekarok ma pénzért játszanak, nem más, mint újabb magyar népies műzene. Ennek az újabb magyar népies műzenének feladata nálunk az, hogy alacsonyabb rendű zenei igényeket elégítsen ki."
"...Nem ez a baj, hanem az, hogy előkelő állásban lévő hivatalos zeneművészek, törtető zeneírók - nem tudni, rossz ízlésük következtében-e, vagy rosszhiszeműleg - ezt a népies műzenét komoly, magasabb rendű zenének igyekeznek feltüntetni, és más, igazán komoly és magasabb rendű magyar zenének lépten-nyomon elébe helyezni. Ilyen igazán komoly és magasabb rendű magyar zene például a magyar parasztzene...."
"Ez a körülmény közvetett bizonyíték arra, hogy cigányok nem lehetnek szerzői a népies műdaloknak. De fölösleges minden közvetett bizonyíték, hiszen közvetlen bizonyítékunk is van: tudjuk, hogy a legtöbb magyar népies műdal magyar ember szerzeménye"
(LeGrand nevű olvasónknak köszönjük, hogy felhívta erre a figyelmünket)