Az alábbi, a mai Magyar Nemzetben megjelent cikkből (amelyet online először, természetesen, csak és kizárólag nálunk olvashatnak a Kedves Olvasók, mivel mi beszkenneltük) többek között kiderül, hogy milyen alávaló, pofátlan módon mentegetik a cigányok rabszolgatartó fajtatársaikat: azt mondják, hogy ha azok nem tartanának csicskákat, azok egyszerűen éhenhalnának.

Ezt az arcátlan, pofátlan dumát! Még a “mértékadó” Népszabadság Tóth Ákos-féle förmedvényén is túltesz! Gondoljuk csak el, mi lenne, ha ellenkező irányú lenne a dolog. Magyarok tartanának cigó csicskákat - meg ha egy magyar ugyanezzel a dumával (“ha nem tennék ezt, a romák éhenhalnának”) védené a rabszolgatartókat. Talán még az ENSZ-csapatok is megindulnának, egész New York-ig elhallatszana a visítás, és a Népszabadság valahogy nem akarná mentegetni a csicskáztatókat – szemben a jelenlegi esettel, amikor egyenesen azt mondja, hogy hálásaknak kell lennünk a cigányoknak azért, hogy a rabszolgáik lehetünk.

Persze tudjuk, ilyen eset nem fordulhatna elő, mert a rabszolgatartás szigorúan cigány sport – sőt, ahogy az a Magyar Hírlap imént idézett cikkéből szintén kiderül, ebben kifejezett verseny is van a mokka klánok között. Minél több rabszolgája van egy cigónak, az annál “rajabb”, azaz “királyabb”. Ráadásul, ahogy – paradox módon – maga Tóth Ákos ismerte be, ezek a “raj” orkok csak és kizárólag fehér rabszolgákat tartanak, a magyar- és fehérellenes rasszizmus újabb példáját adva.

Csicskatartók márpedig vannak
Nyilatkozata után megmosták a gyulai hajléktalanszálló vezetőjének fejét?

Emberhez méltatlan körülmények között élnek az Alföldön nem is kevesen olyanok, akiket szokás csicskásoknak is hívni. Ők elsősorban módosabb cigány álattartók és lókereskedők mellett végzik a legalantasabb munkát, a fizetség pedig éhbér. A szófogadatlanok verést és láncot kapnak.

Dógi János roma kisebbségi vezető szerint a csicskatartás az önkormányzatok problémája. Ha módosabb cigányok nem eteték és dolgoztatnák e perifériára szorult őrt, a baj a helyhatóságok nyakába szakadna, és ők nem bírnának vele. Sok településen nincs hajléktalanszálló, és természetesen nem futja az építésükre vagy a fenntartásukra. Tehát a gazdag romák tulajdonképpen jót tesznek a „gádzsókkal", amikor szolid vacsoráért és egy pohár pálinkáért vagy egy liter borért nehéz fizikai munkát végeztetnek velük. (Kuruc.info: kíváncsiak lennénk, mit mondana Dógi “úr”, ha az ő fajtabelijeit “osztanánk be” egy ilyen kis munkába, megköszönné-e. Például felajánljuk Dóginak a kellemes kis istállóbeli helyet, szoros bilinccsel a nyakán, úgy, hogy naponta egyszer kaphat enni, és akkor is csak moslékot…)

- Földönfutókká válnának ezek az emberek, ha nem volnának eltartottak - felelte érdeklődésemre Dógi János, akinek nincs jó véleménye arról sem, ahogy a magyar sajtó a cigányokkal kapcsolatos ügyeket tálalja. - Hogy a romákról ilyen hátrányos kép alakult ki, az nagyrészt a média felelőssége - állította. - Egyes helyzetek nagyon is fel vannak tupírozva, és legtöbbször nem jó színben tüntetnek fel minket. Azt sem helyeslem, hogy a hírekben jelzik a származást. Ez volna az objektív tájékoztás? - fakadt ki Dógi János. (Kuruc.info: nem kéne bűnözni annyit, cigány, és akkor nem lenne rátok nézve dehonesztáló, ha valahol valami újságíró merészel utalni a kérdéses bűnöző – túlnyomó többségében, természetesen, mokka – származására. Tudod, arányok, azok a fránya arányok…)

- Már megint nagyot tévednek az MSZP-s roma politikusok, amikor azt állítják, a csicskatartók szociális feladatot látnak el - mondta lapunknak Babák Mihály szarvasi fideszes polgármester. -Ugyanis itt szociális otthonokból, szenvedélybetegeket gyógyító intézményekből elcsábított, vagyis ellátott emberekről van szó, akiknek csak a pénzére és a munkaerejére van szüksége a „gazdájának". Köszönöm, nem kérek Dógi János és társai segítségéből, az önkormányzat megáll a saját lábán is! Tettetett naivitás ez a részükről, inkább már kampányíze van a gesztusnak - fogalmazott az ellenzéki városvezető. (Kuruc.info: finom volt Babák, és nőies…)

Babák Mihály szerint könnyű kiszámolni, hogy mennyi a jószágtartást nagyban végző „vállalkozó" haszna, ha nyolc-tíz cseléd (Kuruc.info: no, már a fideszes, sokszor polkorrekt Magyar Nemzet is átveszi a Népszabadság cselédezését? Ezek az emberek nem cselédek, hanem rabszolgák. Cselédeket nem szokás a nyakuknál fogva megbilincselni, éheztetni, egész idő alatt az istállóban tartani…) nyugdíját teszi zsebre. Nem véletlen, hogy a megtollasodott üzletember 50-60 milliós házat épít, és BMW-t vagy Mercedest vásárol magának, hiszen a csicskatartás tulajdonképpen menő üzlet, jól jövedelmez. A másik oldalon pedig ott állnak a kiszolgáltatott, kisemmizett, emberi mivoltukban folyamatosan megalázott rabszolgák, akik idős koruk ellenére komoly fizikai és lelki megpróbáltatásokban részesülnek. A szeretetéhes, könnyen befolyásolható páriák istállókban alszanak, és vizet gyakran csak akkor látnak, ha elered az eső. Nem ritka, hogy tudatmódosító szereket adagolnak az ételükbe/italukba egyes tartók (Kuruc.info: ezt már többször hangsúlyoztuk pl. az emberrablás és kurvafuttatás, a frissen elrabolt lányok örömlánynak való “betörése” kapcsán. Ugye, hogy igazunk volt?), mert a megtört akaratú házi szolgákkal azt tehetnek, amit akarnak.

- A szerencsétleneket nemegyszer úgy kell kimenteni a környezetükből, ami cáfolja, hogy paradicsomi körülmények között élnek - folytatta a polgármester, aki parlamenti képviselő is, s évek óta küzd a jelenség ellen. - Aki ellenük fordul, megnézheti magát, nyíltan megfenyegetik. Konkrét eset, hogy egy illetőnek azt ígérték, prostitúcióra kényszerítik a két lányát, ha sokáig okoskodik. A csicskatartóknak van mit veszíteniük, hiszen csak ebből havonta több százezer forintra rúghat a bevétel, s a postás kétszer fordul - osztotta meg információit velünk Babák Mihály.

Azt is megtudom, hogy nem csupán romák űzik ezt az ipart, bár az önkormányzat által megrendelt felmérés adatai szerint a döntő többséget ők adják. És az is tény, hogy nemcsak a Körösök vidékén fordul elő ilyesmi, hanem a Nagy- és a Kiskunságban, a Nyírségben, Szabolcsban, a Hajdúságban. Bárhol nagy üzlet, ha a saját jogán ellátott havi 60-70 ezer forintjára rátehetik a kezüket; a posta előtt már a főnök várja az apanázst, akit a csicska csak azért kísért el, hogy aláírjon. Egyszerű technikai kérdés, hogy a barikkártyán hogyan jelenjen meg és tűnjön el a pénz az állítólagos tulajdonos tudta nélkül.

- Évek óta harcolunk a felháborító modern kori rabszolgaság ellen - magyarázta a polgármester. - Bevallom, eddig nem sok sikerrel tettük ezt, de bízom a jövőben. A rendőrök már nem először razziáznak az érintett körben, és más hatóságok is egyre inkább partnernek mutatkoznak. Mert a törvényi keretek adottak, hiszen a vagyonosodási vizsgálat vagy a szállásadásból származó jövedelem ellenőrzése nem lehet ismeretlen fogalom. A városunkban legalább 25 rendőr hiányzik az állományból, hosszú ideje hiába kérjük a minisztériumot létszámbővítésre. Az utcán alig látunk rendőrt, pedig egyre több tennivaló lenne. Egyebek mellett a csicskatartókat is sűrűbben számon kérhetnék, mert számításaink szerint százkétszáz csicska sínylődik és szenved jelenleg Szarvason és környékén - hangsúlyozta Babák.

Gyurosovics József, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének utasítására már nem az első ellenőrzést tartják e sajátos szokásokkal bíró közegben. A főkapitány érdekesnek találja, hogy a megvizsgáltak 99 százaléka visszamegy a gazdájához. Ha szükséges, akár írásba is adják, hogy szabadságukban nem korlátozták őket.

A szarvasi Samu Tamás Gergő (Jobbik) felháborodott azon, hogy - megfogalmazása szerint - cigányok tartanak fogva és kényszerítenek rabszolgamunkára másokat. - Természetesen ezekről az esetekről minden szarvasi tud, és ahol létezik ez a szörnyű jelenség, ott is mindenki ismeri a csicskatartás fogalmát - vélekedett. - Csak a média és a rendőrség, valamint más hivatalos szervek fordítják el a fejüket az ilyen esetek láttán. A rendőrök határozottabban léphetnének fel a csicskatartással szemben. Jobb lenne, ha azok a roma polgárjogi alapítványok, amelyek a helybéli evangélikus iskolát támadták, a rabszolgasorban tartottak érdekében cselekednének - mondta Samu Tamás Gergő. (Kuruc.info: azt, hogy a cigó vezetők, “jogvédők” véleménye mi az egészről, már tudjuk. Lásd Dógi elsőként idézett szavait. Ezektől elvárni azt, hogy a saját fajtájuk ellen fellépjenek? Ugyanmár. Helyette megmagyarázzák a megmagyarázhatatlant. Sebaj, jön még a kutyára dér, lesz itt még rendcsinálás...)

Szerettem volna megszólaltatni Szilágyi Istvánt, a gyulai hajléktalanszálló vezetőjét is. Ő volt az, aki a megyei lapnak azt nyilatkozta, hogy náluk évente 15-20 olyan lakó fordul meg, aki élte a csicskák életét. Egy oda menekültet a nyakánál fogva kötöttek ki lánccal a tartók, s a végén már a puszta létéért is küzdenie kellett.

Csak az előszobáig jutottam, ahol azt a választ kaptam, hogy a szállóvezető már senkinek nem nyilatkozik. (Kuruc.info: megfenyegették a cigányok [kiirtással] vagy a felső körök [kirúgással]?)