Számtalan hasznosítandó, a cigányok bűnelkövetési hajlandóságát erősen csökkentő példát hoztunk már fel a közismerten nácifasiszta Amerikai Egyesült Államok joggyakorlatából. Áttekintésképp:

- A Tent City intézménye (gyk. gyakorlatilag kényszermunkatábor)

- A büntetések kiszabásakor korlátlanul (!) csökkenthető büntethetőségi korhatár

- A “három csapás” intézménye

- A zéró tolerancia elve.
- Teljeskörű, a betörő lepuffantását is engedélyező birtokvédelem (lásd még: szlovák és finn törvények és gyakorlat), ill. sok államban egyenesen szabad fegyverviselés, bárhol az utcán
- Sok államban a halálbüntetés gyakorlata
Nos, nézzük, az usákok ( :) ) hogy állnak azzal az általunk számtalanszor ajánlott megközelítéssel, hogy a börtönök legyenek szigorúan önfenntartók, ami sok szempontból lenne hasznos:
- Sokkal kevesebbe kerülne a fenntartásuk

- A cigány ezentúl háromszor is meggondolná, börtönbe akar-e kerülni, sok esetben mostoha körülmények közé, ahol sokkal-sokkal többet és rosszabb körülmények között kell dolgozni, mint “odakint”. (Még egyszer elismételjük: a cigányfertőzött vidékeken is rengeteg, képzettséget, de még írni-olvasni tudást sem igénylő munkalehetőség van. Épp pár perccel ezelőtt hoztunk le egy, a biogazdaságok munkaerő-igényét taglaló cikket.)

- Végül, de nem utolsósorban, ezáltal mokkáinkat legalább képezhetnénk némi földművelésre, hátha a börtönből kikerülve normális életet akar majd élni, és pl. kiskertet fenntartani.
Ahogy az alábbi cikkből látható, mindez Amerikában gyakorlat. Márpedig az USA a demokrácia fellegvára és fő védelmezője. Miért ne vehetnénk át ezt (is) tőlük? Miért érdemelnek cigányaink sokkal-sokkal jobb bánásmódot, mint az amerikai elítéltek?
Az eredeti, az eredetileg a Női Lapozóban megjelent cikk:

Önellátó gazdaság lett a börtönből

A gazdasági válság lesújtott a börtönökre is, költségcsökkentés, sőt ételmegvonás a jussa az elítélteknek. Egy amerikai fegyház vezetője úgy döntött, hogy összeköti a kellemetlent a hasznossal: konyhakerti munkálatokra fogta a rabokat, hogy megtermeljék a saját betevőjüket.


Nem kerüli a gazdasági válság a börtönöket sem: a kiadásokon még a rácsok mögött is faragni kell. Az ohiói Fremont börtönét valamiért látszólag még az átlagnál is jobban sújtja a recesszió, tavasszal 75 000 dollárral kellett megvágni a költségeket, így Kyle Overmyer seriff kénytelen volt megcsappantani az ételadagokat is: egészen konkrétan megvonta a bentlakóktól a palacsintát.

Hogy nem lett a dologból börtönlázadás, az már önmagában is meglepő, de ami ezután következett, az pláne az: a költségvetésben a palacsintás megszorítás ellenére még mindig jókora hiányosságok mutatkoztak, így Overmyer úgy döntött, hogy munkára fogja a rabokat. Az alapvetően nem túl népszerű ötletet azonban sikerült úgy becsomagolnia, hogy mindenki jól járjon és elégedett legyen: az elítéltek maguknak termelik az élelmiszert.

Az ötletet a börtön közelében elterülő konyhakert adta. Az "alacsony kockázatúnak" minősített - tehát fűnyírásra és egyéb feladatokra eddig is befogott - rabok már meg is kezdték a munkát: mintegy másfél holdnyi területet ültettek be zöldséggel és gyümölccsel, és repesve várják a termést, mert saját bevallásuk szerint az utóbbi időben "kevésbé tápláló" az eledelük. A briliáns ötlet után mi már csak arra vagyunk kíváncsiak, hogyan hat majd mindez a környékbeli bűnözésre, ugyanis nem lennénk meglepve, ha a plusz börtönmunka sokakat elriasztana attól, hogy megkockáztassák a bekerülést.