…a tényleg hasznos munkát végző alapítványokat, szakszolgálatokat kisemmizik.

Hogy kik kapnak pluszpénzt? Idézet: „A gyermekek oktatására szánt pénzt cigányzenekarok, illetve a Rádió C állami forrásból történő finanszírozására fordítják. A 100 tagú Cigányzenekar, a Rajkó Művészeti Együttes és a Rádió C egyaránt 35 millió forinttal gazdagodik, és 30 milliót kap a hodászi roma tájház.”

Jól tudjuk (jópár cikkben foglalkoztunk már ezzel), hogy mekkora lenyúlások folynak a Rádió C-nél, és ott milyen összefonódások vannak. A 100 tagúról se hallunk túl jókat – ha információink helyesek, akkor ők is többször keveredtek Nyugaton vaskos lopásokba (ezzel kapcsolatban olvasói plusz információkat várunk!), és, ugyebár, az egyik vezetőjük, Raduly József sem épp hiperkorrektségéről híres. A hodászi roma tájházért se tennénk tűzbe a kezünket – mi a fene kerül benne 30 millióba? A cigányság „kultúráját” remekül be lehet mutatni egy cigányputrin keresztül, eredeti berendezéssel (plazma TV, szar a padlón stb.). Esetleg, ha plusz anyag kell erről a „kultúráról”, akkor a bűncselekményeiknek a listája. Mondjuk a rendőrség által is elismert 1300-nak. Ahogy a putri, úgy ezen listának a kinyomtatása sem kerül 30 millióba.

A kérdés: miért van szükség arra, hogy ezek és pont ezek a lenyúló, tolvaj szervezetek kapjanak pluszpénzt? Tán csak nem azért, mert például Fátyol Tivadar, a Rádió C vezetője, az MSZP-sek puszipajtása (ahogy azzal anno több cikkben is foglalkoztunk)? Miközben, még egyszer, ezerszer fontosabb társadalmi szerepű szervezeteket meg egyszerűen – az elvonások által – kinyírnak…

A Magyar Nemzet mai cikke következik. Online még (hivatalosan) nincs kint, ezért beszkenneltük, így az legelőször nálunk olvasható – mint mindig.

Gúnyt űz a kormány a fogyatékosokból
Pluszpénz a cigányzenészeknek, kevesebb jut az esélyegyenlőségre
Cinikus látszatsegítség a fogyatékosoknak, csökkenő esélyegyenlőségi támogatás, egymilliárd forintos elvonás a felsőoktatástól, pluszpénz a cigányzenészeknek — ezek a legfontosabb változások a jövő évi költségvetésben.

Újabb 1,1 milliárd forintot vett el az egyetemektől és a főiskoláktól a szociálliberális többség. Szabó Gábor, a rektori konferencia elnöke lapunknak korábban úgy nyilatkozott: az idei évben zárolt négymilliárd forintos vagyon jövő évi költségvetésbe építése mellett újabb megszorításokat nem bírnak el, hiszen egyes felsőoktatási intézmények most is csúsznak szerződésben vállalt fizetési kötelezettségeik teljesítésével, és a megszorítások miatt beruházásaik leállítására kényszerülhetnek. Az egyetemektől elvont pénz nagyobb részét — hatszázmilliót — a hátrányos helyzetű diákok tanulását segítő Útravaló ösztöndíjprogram megmentésére csoportosítják át, ám a főként cigány gyerekek felemelkedését ösztönző program támogatása így is huszonöt százalékkal csökken az ideihez képest. Újabb forrásokat von el a kormány az iskolák szakmai munkáját felügyelő és segítő pedagógiai szakszolgálatoktól, összesen 282 millió forintot. Csak látszatsegítség jár a Hátrányos helyzetű tanulók kollégiumi programjában részt vevő tanulóknak is: a Ház elfogadta azt a szocialista módosító indítványt, amely előírja, hogy az érintett diákok után teljes képzésük idejére emelt szintű támogatást kell folyósítani. A cél nemes, csakhogy az új feladathoz nem rendelnek pluszforrást.

A legarcátlanabb annak a módosító indítványnak az elfogadása volt, amely látszólag pénzt ad a létükért küzdő fogyatékos szervezeteknek: az Autisták Országos Szövetségének például tízmilliót, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének ötmilliót, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Szövetségének pedig 32,5 milliót, miközben 27,5 millió forinttal növelik a fogyatékosok esélyegyenlőségi programjaira elkülönített keretet is. Igen ám, de a plusztámogatásokhoz szükséges 85 millió forintot a fogyatékosok országos és regionális szervezeteinek támogatásából vonja el a kormány.

Az újabb elvonással maga a képzés léte kerülhet veszélybe a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézetnél, az NSZFI működésére ugyanis így alig harmadannyi jut, mint az idén. A hátrányos helyzetű emberek felzárkóztatását és jogainak érvényesítését segítő egyenlő bánásmód és esélyegyenlőségi feladatok támogatása negyven százalékkal lesz kevesebb az ideinél, ahogy a kábítószer-fogyasztás megelőzésére is kevesebb jut majd. A szocialista többség elfogadta Teleki László MSZP-s képviselőnek azt a módosító indítványát is, amely további 135 millió forinttal, az idei összegnek csupán a felére csökkenti a főként a roma gyerekek oktatását, felemelkedését segítő esélyegyenlőségi oktatási programok támogatási keretét, amelyek ezzel gyakorlatilag ellehetetlenülnek. A gyermekek oktatására szánt pénzt cigányzenekarok, illetve a Rádió C állami forrásból történő finanszírozására fordítják. A 100 tagú Cigányzenekar, a Rajkó Művészeti Együttes és a Rádió C egyaránt 35 millió forinttal gazdagodik, és 30 milliót kap a hodászi roma tájház.