Jópár cikkben írtunk már arról, hogy a cigányok nemcsak ingóságokat lopnak, hanem egész házakat is széthordanak. Gondoljuk el: szerencsétlenségünkre 1-2 napig nem tudunk hazamenni (mert pl. kórházba kerülünk); és amikor visszatérünk, házunknak hűlt helye, mert a mokkák széthordták. A legújabb bizonyíték alább.
Az anyag egyik legfontosabb, a jelenlegi helyzetet legjobban összefoglaló idézete: "– Kedden telefonáltak nekem a szomszédok, hogy jöjjek, mert bontják a házat – meséli Pataki, akit szemlátomást már nem sok meglepetés érhet. – Jöttem, itt hordták talicskával mindazt, ami mozdítható volt. Kihívtam a rendőröket, akik azt mondták, nem tudnak ezzel mit kezdeni, fogadjak fel egy biztonsági őrt. Így megy ez már évek óta." Igen, ez a „fogadjak fel egy biztonsági őrt [miből?]”, „ne menjek ki este az utcára, ha meg kimegy, és megölik, magára vessen”, „költözzön el onnan [miből?]”, „ne menjek bizonyos kerületekbe” a megkötött kezű, lerohasztott sündőrség „tanácsa”. Akiket – elvileg – azért tartunk fent az adónkból, hogy megvédjen bennünket. Ha nem is előre, de utólag, a bűncselekmény megkezdődése után. Nos, még erre sem hajlandó. De, persze, a Gárda, amely Magyarországon az egyetlen szervezet, amely ezt az egész gennyedéket, amit Rendőrségnek neveznek, fel tudná váltani, az gonosznáci és pfuj... Vajon ki fog megvédeni bennünket, ha a sünök deklaráltan nem hajlandók csinálni semmit, a Gárdát meg betiltották „vezetőink”? Mi kövessük Charles Bronson példáját (gyk. Bosszúvágy)? Vagy mégis, mit akarnak?

Tehetetlenül nézte, hogyan hordják szét a házát

SZULTÁN UTCA | Hétfőn még laktak a Szultán utcai házban, keddre már csak a csupasz falak maradtak. Egyetlen nap alatt mindent elhordtak, ami mozdítható volt, és órák kérdése, hogy a falat is elbontják.

Egy ház maradványai szomorkodnak a kecskeméti Szultán utcán, a belvárostól alig párszáz méterre. Ház? Már putrinak sem nevezhető. Csak a csupasz falak maradtak, se ajtó, se ablak, se tető, még a cseréplécet is elvitték. Szinte hihetetlen, hogy itt hétfőn még emberek laktak. Aztán elköltöztek, és egyetlen nap valakik elhordtak mindent. Csak a szemét maradt, de az iszonyatos mennyiségben. Meg egy-két kóbor kutya. Pedig az ebrendészek szerdán rengeteg állatot szállítottak el innen, köztük mindenórás szukát is, és hathetes szőrgombolyagokat. Azokat is itthagyták. A februári szürkeségben az egész olyan látványt nyújt, hogy Kusturica egy ilyen forgatási helyszínért mind a tíz ujját megnyalta volna.

– Az egyik lakásban korábban egy négygyerekes család lakott, ők már egy hónapja elköltöztek – mondja az egyik szomszéd. – Akkor annak a lakásnak a nyílászáróit vitték el szinte pillanatok alatt. A másik lakásban egy néni lakott, egészen hétfőig. Elköltözött, és másnapra csak a falak maradtak. De azok sem lesznek itt sokáig. A szomszédos lakásokat is úgy hordták szét, hogy a falakat is lebontották. Mert mindenből pénzt tudnak csinálni. A téglákat letakarítják és eladják.
 
Órák alatt elvittek mindent, ami pénzé tehető

Lassít, majd megáll mellettünk egy autó. Kiszáll egy úr és bemutatkozik. Ő Pataki Tibor, aki hosszú évekkel ezelőtt a lányának vette meg az ingatlant. Azt, amelyikben a néni lakott. A ház többi része mindmáig önkormányzati tulajdon. Patakiéknak nem sok örömük telt eddig ebben a vásárlásban. Hol az önkormányzattal vitáznak, hogy az illegális lakásfoglalókkal, hol pedig a tolvajok keserítik az életüket.

– Kedden telefonáltak nekem a szomszédok, hogy jöjjek, mert bontják a házat – meséli Pataki, akit szemlátomást már nem sok meglepetés érhet. – Jöttem, itt hordták talicskával mindazt, ami mozdítható volt. Kihívtam a rendőröket, akik azt mondták, nem tudnak ezzel mit kezdeni, fogadjak fel egy biztonsági őrt. Így megy ez már évek óta.
Március 1-től kezdődhet a kilakoltatás

Mint ismeretes, ősztől tavaszig soha nincs kilakoltatás. A tilalom március 1-én jár le. Molnár József elmondta: azt követően három ingatlannál már a kilakoltatás végrehajtásának időpontja is ki van tűzve, másik négy ügy pedig jogerősen befejeződött, arra várnak, hogy a végrehajtó kitűzze az időpontot. Ezen kívül legalább tucatnyi ingatlannál folyamatban van az eljárás.

– Nagyjából félévente fordul elő, hogy egy-egy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlant gyakorlatilag napok alatt széthordanak – mondja lapunknak Molnár József, a Kik-For Kft. ingatlankezelési részlegvezetője. – Ilyenkor rendőrségi feljelentést teszünk, ez alkalommal is megtettük. A Szultán utcán az történt, hogy már korábban felszólítottuk az ott lakókat a kiköltözésre, mert az épület életveszélyessé vált. Erről értesítettük a katasztrófavédelmet, és minden egyéb olyan hatóságot, amelyet a törvény előír. Az egyik család kiköltözése után aztán lassan, de folyamatosan kezdték szétszedni a házat, de néhány napja még viszonylag ép volt. Szerdán kiderült, hogy a csupasz falakat leszámítva mindent elloptak. Azt a területet egyébként rehabilitációra szánjuk, az épületeket el fogjuk bontatni.
(BAON)