Számtalan olyan anyagot hoztunk már le, amelyből egyértelműen kiderül, hogy orkjaink hihetetlenül enyhe ítéleteket kapnak. Hadd utaljunk a hevesi bírók folyamatosan felmentő ítéleteire, vagy éppenséggel Kozák Rajmundra. Miközben egy fehér, ha fel merészel pofozni egy őt kizsebelő vagy szexuális szolgáltatásait túl tolakodóan és szemérmetlenül felajánló cigányt, ugyanannyit (2-3 évet) is simán megkap (lásd barcsi srácok).
Nos, hevesi bíráink (alapcikk ITT; válasz rá ITT) megint „alkottak”: csak három évet osztottak ki a kifejezetten gyilkossági szándékkal késelő, a kezek csonkítását beígérő orkra.

Az alábbi cikkből, ráadásul, az is kiderül, hogy a gyilkossági kísérletért a bíróság sima javító-nevelő intézetet osztott volna ki, ha orkunk előélete nem lett volna olyan, amilyen. Tetszik érteni? Ha cigány vagy, és nem múltál még el 18, és valamilyen csoda folytán még nem vagy (annyira) priuszos, egy gyilkossági kísérletet simán megúszhatsz egy sima javító-nevelő intézettel, ami még a fogháznál is enyhébb büntetési kategória. Miközben a teljesen büntetlen előéletű barcsi srácok – áhh, nem is folytatom...
Igen, ezeket a hevesi bírákat kőkeményen felelősségre kell vonni. Ez így nem mehet tovább!

Kést szorított áldozata nyakához a 14 éves rabló
ÍTÉLET | Csaknem halálra vert egy 61 éves férfit a 14 éves Cs. Ádám 2008-ban Gyöngyösön. Elsőfokon három évet kapott, előélete miatt a javító-nevelő intézet szóba sem kerülhetett.

Életveszélyt okozó testi sértés bűntette, valamint csalás és lopás vétsége miatt – halmazati főbüntetésként – 3 esztendő fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Heves Megyei Bíróság a fiatalkorú Cs. Ádámot. A szerdán kihirdetett döntés szerint a vádlott a közügyeket sem gyakorolhatja három évig, emellett tetemes bűnügyi költséget, mintegy négyszázezer forintot is meg kell fizetnie.
A másodrendű vádlott K. Zsoltot segítségnyújtás elmulasztása miatt 137 napi tételnek megfelelő pénzbüntetéssel sújtotta az elsőfokon eljárt bíróság.

Mint arról korábban beszámoltunk, 2008. május 16-án éjszaka csaknem halálra vert valaki egy 61 esztendős helybeli férfit Gyöngyösön, a Barátok terén. A testi sértés bűntette miatt indult eljárásban előbb mindkét vádlottat gyanúsították, de később a hatóság arra a következtetésre jutott, hogy csak a fiatalkorú, Cs. Ádám bántalmazta a sértettet. A bíróság úgy ítélte meg, hogy az ügyészi vádnak megfelelően történtek a dolgok, a másodrendű vádlott csak abban bűnös, hogy nem nyújtott segítséget a súlyosan sebesült férfinek.

Ezzel szemben a cselekmény elkövetésekor 14 és fél éves terheltnek már az előéletét is olyannak minősítette a büntetőtanács, hogy vele szemben nem elegendő az intézkedés, esetleg a javító-nevelő intézet, hanem letöltendő szabadságvesztést kell kiszabni. Az ítélet indoklásában a tanácsvezető bíró hangsúlyozta: az előzetes letartóztatásából szabaduló fiatalkorú vádlott hamarosan csalást kísérelt meg, illetve meglopta a tanárát.

Kés az áldozat nyakán

A tavalyi esztendő végén két társával együtt szólított le a gyanú szerint fk. Cs. Ádám egy férfit, pénzt követelve tőle. A nemleges válaszra a sértett nyakához kést szorított, és azt mondta neki, hogy annyi ujját vágja le, amennyi ezrest talál nála, majd a zsebéből elvette kétezer forintját.

Ami miatt a bíróság végképp elvetette a javító-nevelő intézet lehetőségét is, az egy felfegyverkezve elkövetett rablás volt. Ez ügyben gyanúsítottként a vádlott február 22-e óta előzetes letartóztatásban van. Cs. Ádám, ifjú kora ellenére, már öt büntetőeljárás részese. Az ítélet kihirdetését követően a bíróság elrendelte a fiatalkorú előzetes letartóztatását is bűnismétlés veszélye, valamint a büntetés tartama miatt. Az ügyész és a másodrendű vádlott tudomásul vette mindkét határozatot, az elsőrendű vádlott és védője az ítélet és a letartóztató végzés ellen is fellebbezett.
(HEOL)