Akárhova nézünk Európában, mindenhol azt látjuk, hogy a (legalábbis nem balliberális) politikusok, a rendőri vezetők mind az igazat és csakis az igazat hangoztatják a cigányokról. Hadd utaljunk például a francia államelnökre, aki a cigánytáborokat bűntanyáknak, a bűnözés fészkének nevezte; Romániában az államelnök(!) és a miniszterelnök is többször élesen kikelt a cigányok ellen; a dán főváros rendőrkapitányságának szóvivője (azaz: az egész rendőrséget képviselő ember, nem „csak” egy kis közrendőr) azt nyilatkozta, hogy "a cigányok szélsőséges bűnözők, akik bárkit készek megölni 4000 forintért" stb.

Ez alól a tótok sem kivételek. Miközben nálunk a nagyüzemi cigányseggnyalás és hazudozás folyik, a tót parlamentben mindennaposak a cigányság viselt dolgaival kapcsolatos viták. Normálisabb, a cigányokkal bánni tudó országokban ez így megy – hadd utaljunk arra, hogy a Felvidéken se szó, se beszéd bevetették a katonaságot a lázongó, fosztogató cigánysöpredék ellen 2004 elején, meg hogy ott teljesen általános az, hogy egyszerűen lelövik a bűnöző orkokat. Nálunk meg... - de nem is folytatjuk.

A Magyar Hírlap tegnapi cikke következik. Abból a legérdekesebb a köv. idézet: „Dusan Svantner, az SNS képviselője így reagált: „Ha ön bocsánatot kér a fiatal cigányoktól, nem tudom, nem lenne-e helyes bocsánatot kérni a mi idős embereinktől, akik képtelenek védekezni, és akiket a cigányok megtámadnak, összevernek, sőt néhány koronáért meg is gyilkolnak. Szálljon magába egy kicsit!””
Pofozkodás „keresztény szellemben”
Nem bánta meg a pofont, amelyet a liberális Igor Matovicnak adott kedden a szlovák parlamentben Anna Belousovová, a nemzetiek alelnöke. Pozsonyban bocsánatkérés is elhangzott. Kormánypárti politikus követte meg Malina Hedviget és a dunaszerdahelyi rendőrök áldozatait.


A pofont, amelyet Anna Belousovová, az ellenzékbe szorult Szlovák Nemzeti Párt (SNS) alelnöke osztott ki kedden Igor Matovicnak (SaS) a szlovák parlamentben, a mandátumvizsgáló és mentelmi jogi bizottság vizsgálja ki augusztus végén. A bizottság elnöke, Gál Gábor (Most-Híd) vad vitára számít, de nem akarja megjósolni a végeredményt, „A testületen múlik, hogyan dönt” – jegyezte meg a TASR hírügynökségnek a politikus. A bizottsághoz Natália Blahová, az SaS képviselője fordult beadvánnyal az ügyben. Belousovová azt mondja, nem tud a beadványról. „Csak nyugodtan foglalkozzanak vele. Rendben van, nekem ez egyáltalán nem okoz problémát” – mondta az SNS alelnöke. Hozzátette, nem bánta meg tettét. „Nincs mit megbánnom. Úgy vélem, a nevelő iránymutatás teljesen normális” – jegyezte meg. Belousovová azért pofozta meg Matovicot, mert az Ancának nevezte őt egy cikkben. „Anyai pofont adott. Utánam jött, megmutatta a cikket, és megkérdezte, őt értettem-e az Anca név alatt. (Ez az Anna egy becéző formája a szlovákban – a szerk.) Megmondtam neki, hogy igen” – mondta az SaS képviselője, aki úgy hiszi, a pofon Belousovová keresztény szeretetének megnyilvánulása volt. Nem vár bocsánatkérést az SNS alelnökétől. Belousovová kedden azzal indokolta a pofont, hogy csupán azt akarta megmagyarázni Matovicnak, hogyan kell viselkednie egy férfinak egy nővel szemben.

Peter Zajac, az OKS parlamenti képviselője parlamenti felszólalásában bocsánatot kért mindazoktól, akiknek az állam sérelmet okozott az előző, Robert Fico vezette kormány idején. „Fontosnak tartom, hogy ez itt és most ki legyen mondva” – mondta a Most-Híd listáján mandátumot szerzett képviselő a parlamentben. Zajac mások mellett a Nyitrán megvert Malina Hedvignek, a ferences rendnek, a poprádi rendőrségi akció mit sem sejtő áldozatainak, a Kína-ellenes pozsonyi tüntetések résztvevőinek és a DAC-Slovan futballmeccsen a rendőrök által összevert szurkolóknak címezte bocsánatkérését. A kormánypárti képviselő gesztusát nem mindenki díjazta a parlamentben. Dusan Svantner, az SNS képviselője így reagált: „Ha ön bocsánatot kér a fiatal cigányoktól, nem tudom, nem lenne-e helyes bocsánatot kérni a mi idős embereinktől, akik képtelenek védekezni, és akiket a cigányok megtámadnak, összevernek, sőt néhány koronáért meg is gyilkolnak. Szálljon magába egy kicsit!” Zajac nem kívánt reagálni az SNS képviselőjének megjegyzésére, mivel szerinte ezek a mondatok csak azt bizonyítják, amiről felszólalásában is beszélt.