A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) döntése, amely szerint Magyarország zsidó közössége nem kíván részt venni a kormány hivatalos, 2014-es holokauszt-emlékévének programjaiban, amíg a kormány nem vizsgálja felül vitatott döntéseit, teljes mértékben élvezi a Zsidó Világkongresszus (WJC) támogatását - hangsúlyozza a WJC elnöke a Népszabadság szombati számában megjelent írásában. Megérte hát kaftánék keresztcsontjának orális kényeztetése a nemzeti kétharmad részéről.
Zoom
Orbán Lauderék vendége volt a Zsidó Világkongresszus májusi budapesti (!) plenáris ülésén
A sukorói kaszinóbiznisz elbukása miatt hazánkat 100 milliárdra perlő Ronald S. Lauder szerint, Magyarország és a világ zsidó közössége egységes ebben a kérdésben. Az elnök úgy fogalmazott, "óriási csalódást okozott" sokaknak a zsidó közösségben, hogy a "magyar zsidóság" kétharmadának "kiirtására" való emlékezés helyett a "történelem újraírására történnek kísérletek", arra, hogy elhallgassák a magyar állam szerepét a német megszállás előtt és után, és hogy a partvonalra szorítsák a zsidó közösséget a holokauszt-év tervezett eseményein.
Különösen csalódásra ad okot ez a WJC májusi budapesti plenáris ülése után, amelyen a miniszterelnök beszédében az mondta: "a gonosz diadalához nem kell más, csak hogy a jók tétlenek maradjanak, s a magyarok nem tétlenek, és nem is lesznek azok." A 2014-es holokauszt-emlékév lehetőséget nyújt, hogy Orbán Viktor tettekkel is bizonyítsa, a magyarok nem tétlenkednek - írja Ronald S. Lauder.
A WJC elnöke aggasztónak nevezte, hogy a Szabadság térre tervezett német megszállási emlékmű és Magyarországnak a holokausztban betöltött szerepe körüli vita a választási kampány közepette zajlik. Hangsúlyozta: nem szabad megengedni, hogy a szélsőséges erők választási célokra használják ki ezt az ügyet. Ronald S. Lauder szerint zavaró, hogy Kövér László, az Országgyűlés elnöke egy interjúban nemrég azt állította, a Mazsihisz részt akar venni a választási kampányban, "már megint a baloldal oldalán." Szerinte a zsidóság számára a holokauszt nem jobboldali vagy baloldali ügy, semmiképpen sem választási téma, és nem szabad azzá válnia, "a kormánynak biztosítania kell, hogy ne is legyen az".
Úgy véli: aggasztó az is, hogy a magyar kormány egymásnak ellentmondó üzeneteket küld a világba, egyszer elismeri a felelősséget a zsidók deportálásában, ugyanakkor "sértő emlékművet" hagy jóvá, amelyet a zsidó közösség arculcsapásként értékel. "A tettek alapján kell megítélni a miniszterelnököt és kormányát" - fogalmazott a WJC elnöke. Ronald S. Lauder szerint ha a kormány komolyan úgy gondolja, hogy a Szabadság téri szobor a zsidó áldozatoknak is emléket állít, akkor hallgassa meg a zsidó közösségek aggályait, vegye figyelembe azokat, és tegyen így a Sorsok Háza esetében is. "Ideje megállni, újra megvizsgálni a kérdést és nyílt, őszinte vitát kezdeni. A vita eredményének egyesítenie kell a nemzetet, nem megosztania" - írja a Népszabadságban a WJC elnöke.
Zoom
A Mazsihisz közgyűlése vasárnap úgy döntött, hogy egyelőre nem vesz részt a holokauszt-emlékév kormányzati programjain. Arra "kérték" a kormányfőt, állítsa le a Szabadság térre tervezett német megszállási emlékmű felállítását, állítsa le a józsefvárosi Sorsok Háza-projektet és "közéleti-szakmai megnyilvánulásai miatt" váltsa le a Veritas kutatóintézet éléről Szakály Sándort.
Csak emlékeztetőül, mivel készülnek Orbánék az emlékévre: négy emléknap (január 27., április 16., augusztus 2., és november 9.), másfél milliárd forintos „civil alap”, melyből az ún. holokauszttal kapcsolatos félretájékoztató tanulmányok, rendezvények, kiállítások és programok finanszírozhatók. Nettó (!) ötmilliárd forintból „Sorsok Háza”. Felújítanak négy zsinagógát (a budapesti Rumbach Sebestyén utcait, a kőszegit, a debrecenit és a szabadkait), Olaszliszkán „közép-európai siratófalat” építenek az egykori zsidó közösség emlékére, Sátoraljaújhelyen Teitelbaum Mózes csodarabbi sírjánál emlékművet emelnek, a sárazsadányi zsidó kereskedőházat pedig szintén restaurálják. Budapesten a hungarista uralom alatt létrehozott „védett házak” falán emléktáblákat helyeznek el, renoválják a Vadász utca 29-ben lévő úgynevezett Üvegházat, Kőszegen tömegsírokat tárnak majd fel, és emlékparkká alakítják a Kozma utcai zsidó temető I. világháborús katonai parcelláját. A lista korántsem teljes. Köszönjük, Fidesz! Ismét kifizetődött tehát a zsidóseggnyalás.
(Kuruc.info - MTI nyomán)