Mike Pompeo közleményben durván megfenyegette a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróságot, mert az folytatni kívánja az Izrael által a Gázai övezetben, Ciszjordániában és az egyébként már 1980-ban bekebelezett Kelet-Jeruzsálemben elkövetett háborús, illetve emberiesség elleni bűncselekmények kivizsgálását. Az amerikai fenyegetésnek azért is bír különös jelentőséggel, mert Izrael a közeljövőben ki akarja terjeszteni szuverenitását a megszállt Ciszjordánia jelentős területeire. Az amerikai külügyminiszter fenyegető hangú közleményéből kiderül: Magyarország is ellenzi Izraeli bűncselekményeinek Nemzetközi Büntetőbíróság általi kivizsgálását – írja a Jiszráél Há-Jom című izraeli újság.
Zoom
Mike Pompeo (Fotó: Ron Przysucha)
Mike Pompeo, az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere néhány nappal ezelőtt - a legújabb Netanjáhu-kormány megalakítására vonatkozó államelnöki megbízás után - nyolcórás tartózkodás erejéig Izraelbe érkezett. Jeruzsálemben Pompeo a bűnvádi eljárás alá vont Binjámin Netanjáhu miniszterelnökkel három fontos témában egyeztetett: Az Irán elleni föllépés idejéről és lehetséges változatairól, a megszállt Ciszjordánia tekintélyes részének a nemzetközi jogot és az ENSZ vonatkozó határozatainak fölrúgásával történő bekebelezéséről, illetve a koronavírus-járvány elleni védekezésről és annak a Közel-Keletre gyakorolt hatásairól.
Zoom
Mike Pompeo Izraelbe érkezik 2020. május 13-án (Fotó: srugim.co.il)
Amint tegnap kiderült, Mike Pompeo a Bibivel megejtett találkozóján egy negyedik fontos téma is terítékre került. Washingtonba történt hazaérkezése után nem sokkal a külügyminiszter Izrael védelmében durván megfenyegette a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróságot. A tegnap kiadott közleményében Pompeo azzal vádolja a Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy nem jogi, hanem politikai testületként működik, amit bizonyít az Izrael ellen korábban megkísérelt, illetve a várható területbekebelezések után ismét napirendre tűzendő kivizsgálás, illetve vádemelés. Pompeo azt is megemlíti a közleményben: Washington már akkor leszögezte, hogy a palesztinok nem felelnek meg a független állam kritériumainak, azaz nem lehetnek teljes jogú tagok, amikor a palesztinok aláírták a Nemzetközi Büntetőbíróságot megteremtő Római Statútumot. (Pompeo a közleményben azt nem említette, hogy elsősorban kiknek a „jóvoltából” nem felelhetnek meg a palesztinok a független állam kritériumainak… - H. J.)
Zoom
Mike Pompeo és Binjámin Netanjáhu Jeruzsálemben, 2020. május 13-án (Fotó: Ron Przysucha)
„Ha a Nemzetközi Büntetőbíróság vizsgálatot indít Izrael ellen a Ciszjordániában, a Gázai övezetben és a Kelet-Jeruzsálemben (amelyet Izrael már 40 évvel ezelőtt bekebelezett – H. J.), elkövetett cselekedetei miatt, a Nemzetközi Büntetőbíróságnak viselnie kell a következményeket”, olvasható többi között az egyértelmű fenyegetés az amerikai külügyminiszter közleményében.
Pomepeo azzal is alá kívánta támasztani Izraelnek a nemzetközi jogot és az ENSZ-határozatokat sértő cselekedeteit védelmező durva fenyegetését, hogy a Római Statútumot aláíró hét ország hivatalosan közölte, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróságnak nincs joghatósága az Izrael elleni kivizsgálás lefolytatására. A külügyminiszter név szerint is megemlítette az Izraelt történelmi okok, illetve gazdaságpolitikai megfontolások miatt feltétel nélkül támogató hét országot: Ausztria, Németország, Magyarország, Csehország, Ausztrália, Brazília és Uganda.
Zoom
Netanjáhu bemutatja, hogy miképpen kívánja bekebelezni a Jordán-völgyet (Fotó: Flash 90)
„Az Amerikai Egyesült Államok már régóta ellenzi a Nemzetközi Büntetőbíróság által foganatosított illegitim vizsgálatokat. Amennyiben a Nemzetközi Büntetőbíróság folytatja a jelenlegi gyakorlatát, megfizettetjük vele az árat”, fenyegetőzött Pompeo.
Mike Pompeo a háborús és emberiesség elleni bűncselekményeket elkövető Izrael érdekében kiadott közleményének jobb megértéséhez érdemes felidézni a most megfenyegetett Nemzetközi Büntetőbíróság létrejöttének történetét. Rómában, 1998 nyarán megszavazták a Nemzetközi Büntetőbíróság, úgynevezett Római Statútumát. Az ENSZ 120 országa igennel, hét nemmel szavazott, míg 21 ország tartózkodott. Hét haladó, demokráciaexportőr ország szavazott annak idején a szerződés ellen: USA, Katar, Líbia, Irak, Jemen, Kína és Izrael. A zsidó állam elsősorban azért ellenezte a szerződést, mert annak szövegében a többi között belefoglalták, hogy bűncselekménynek számít, büntetőjogi következményekkel jár az, ha a világ valamelyik országa megszállt területre be- vagy áttelepít népességet. Magyarán, a zsidó telepesek betelepítése a megszállt palesztin és szíriai területekre ilyen bűncselekménynek számít. A Római Statútum csak 2002-ben lépett hatályba, amelynek következtében hágai székhellyel fölállíthatták a Nemzetközi Büntetőbíróságot.
Hering J. – Kuruc.info