Felépülhet egy régi muszlim temető helyén a világhírű amerikai építész, Frank O. Gehry legújabb múzeumépülete Jeruzsálemben. Így döntött az izraeli legfelsőbb bíróság, elutasítva azt a néhány ultraortodox zsidó szervezet által is támogatott arab fellebbezést, amely szerint kegyeletsértést követnek el az építkezéssel. A történet pikantériáját fokozza, hogy az új múzeumot a "toleranciának" szentelik. Pont ők.
A "mérsékletesség győzelmeként" aposztrofálta Marvin Hier rabbi, a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ vezetője az izraeli legfelsőbb bíróság döntését, amely jóváhagyta a központ által tervezett Tolerancia Múzeumának építését a jeruzsálemi Pico sugárúton. Izraeli arab szervezetek szerint azonban épp ellenkezőleg: vallási és etnikai merénylet, hogy a múzeum épületét egy egykori muszlim temető helyén tervezik. A vita 2004 óta tart, amikor Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó jelenlétében elhelyezték a múzeum alapkövét, és 2006 óta várnak a bíróság döntésére.
A temetőt mintegy három-négyszáz évvel ezelőtt kezdhették használni, de 1948, azaz Izrael állam megalakulása óta nem temetkeztek itt. A bíróság, arra hivatkozva, hogy az arab kisebbség nem tiltakozott, amikor a hatvanas években parkoló készült a temető egy része felett, jóváhagyta az építkezés folytatását, de elrendelte az előkerülő emberi maradványokat újratemetését is.
A 250 millió dollárba kerülő épületkomplexum két múzeumot, egy oktatási központot és egy ötszáz ülőhelyes előadótermet foglal magába. A kék és ezüst titániummal, üveggel és jeruzsálemi terméskövel borított épület a tervező, Frank Gehry jellegzetes látványvilágát viseli, a bilbaói Guggenheim-múzeumhoz vagy a Los Angeles-i Walt Disney Concert Hall-hoz hasonlóan.
Hier rabbi a The Times-nak nemrég azt nyilatkozta: mivel 115 millió dollárt már összegyűjtöttek, az építkezés azonnal folytatódhat. Hier szerint „két-három napig lesznek tiltakozások”, de azután minden visszazökken a rendes kerékvágásba (Azaz lehet tüntetni, majd megunják, hazamennek.).
(HG)