Aki zsidó, díjat kap
Elutasította csütörtökön egy Los Angeles-i bíró Roman Polanski beadványát, amelyben a Franciaországban élő pedofil filmrendező azt kérte ügyvédein keresztül, hogy ejtsék ellene a kiskorú megrontása miatti, több mint három évtizeddel ezelőtti vádat. Polanski (eredeti nevén Liebling) előzőleg már jelezte, hogy nem térhet vissza az Egyesült Államokba, így a bírósági meghallgatáson sem vehet részt.
Pedofil Polanski azért nem léphet be az Egyesült Államokba, mivel az év elején a kaliforniai Fellebbviteli Bíróság elutasította kérését, hogy az őrizetbe vétel kockázata nélkül Los Angelesbe mehessen ügyének újratárgyalására. A holokamu oltárán elhelyezett ajándékoknak köszönhetően Oscar-díjas izraelitát 1978-ban állították bíróság elé, mert törvénytelen nemi érintkezést folytatott egy kiskorúval.
A potenciális SZDSZ-szimpatizáns tavaly decemberben nyújtotta be keresetét Los Angeles-i ügyvédjén keresztül. Abban kérte, hogy ejtsék ellene a harminc évvel ezelőtti erőszak vádját.
Szintén héber ügyvédje szerint bizonyíték van rá, hogy a most 75 éves Polanski "rosszhiszemű ügyészi magatartás" áldozata volt a három évtizeddel ezelőtti eljárás során, amelyben a rendező elismerte, hogy "törvénytelen nemi érintkezést folytatott egy kiskorúval". Az ügyészi magatartással kapcsolatos részletekre azonban nem tért ki a jogi képviselő.
A Franciaországban született zsidót azután tartóztatták le, hogy a 13 éves lány (minden bizonnyal antiszemita) szülei feljelentést tettek ellene a rendőrségen. A rendező először elismerte az ellene felhozott vádakat, ám vallomása után elmenekült az Egyesült Államokból. A vádat azonban máig nem ejtették ellene, ezért a beteges hajlamokkal rendelkező holokauszt-iparos azóta nem léphetett az Egyesült Államok területére. Így nem vehette át 2003-ban a Zongorista című holo-propagandafilmjéért neki adott Oscar-díjat sem.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: