Áhmád el-Dzsá'bárinak, a Hamász Iszlám Ellenállási Mozgalom katonai szárnya parancsnokának likvidálása nyitotta meg az izraeli támadások sorozatát a Gázai övezet ellen. A „Felhőoszlop” fedőnevű hadművelet kezdetén az izraeli légierő több tucat föltételezett rakétabunkert támadott meg, s az izraeli hadsereg szóvivője szerint közel ötven hosszú távú (maximum 40 kilométer – H. J.) föld-föld rakétát megsemmisítettek. Eddig közel egy tucat palesztin személy haláláról és mintegy ötven sebesüléséről érkeztek hírek.

Áhmád el-Dzsábári autójából ennyi maradt - a fia is meghalt mellette
Az izraeli légierő és a szárazföldi tüzérség támadásai ezekben a percekben is folynak a Gázai övezet ellen. Az izraeli hadsereg közben több katonai egységet irányított át a Gázai övezettel határos Negev sivatagi országrészekre, de a tartalékosok általános mozgosítását elrendelő, úgynevezett 8-as behívókat még nem kézbesítették az izraeli polgároknak.

Izrael támadja a Gázai övezetet
Iszmáíl el-Áskár, a Hamász egyik vezetője Áhmád el-Dzsábári likvidálására és az izraeli hadsereg támadására reagálva kijelentette, hogy szervezete megbosszúlja a történteket s öngyilkos merénylők Izrael nagyvárosaiban hajtanak végre támadásokat.

Palesztin siratja a meggyilkolt Hamász-parancsnokot
Az izraeli lapok egyébként az Áhmád el-Dzsá'bári fényképe melletti körben a „likvidálva” föliratot jelentették meg.

„Likvidálva”
Hering József – Kuruc.info
Frissítés: Mentik a sebesülteket - a palesztin egészségügyi minisztérium bejelentése szerint legalább egy gyermeket is meggyilkoltak a zsidók:
2. frissítés: A palesztin egészségügyi minisztérium összesen tíz halottról számolt be, közülük kettő gyerek. Legalább húszan megsérültek. Mahmúd Abbász az Arab Liga azonnali összehívását kezdeményezte, a Hamász megállapította: ez nyílt háború, a parancsnok meggyilkolása pedig megnyitotta a pokol kapuit.
"A megszállók veszélyes bűncselekményt követtek el, átlépték az összes vörös vonalat, ami hadüzenetként fogható fel" - áll a Hamász Kasszám Brigádjainak közleményében. Ígérik: folytatják az ellenállást.
Közben a mecsetek bosszúért kiáltó palesztinokkal teltek meg, akik csapást sürgettek Tel-Aviv ellen. A zsidó terrortámadás után hat rakéta be is csapódott Beerseba városában; egyik egy bevásárlóközpontot talált el, de ezúttal sem halt meg egy zsidó sem. Az izraeli rakétavédelmi rendszer ugyanakkor elfogott 15 másik rakétát.
"Az ellenállás számára mostantól minden lehetőség nyitott az öngyilkos merényletektől az izraeli városok elleni minőségi támadásokig" - jelentette be a Hamász szóvivője. "A cionista ellenség csak a gyilkolás és a vér nyelvén ért, Isten segítségével ez a csata Palesztina és Jeruzsálem felszabadításával ér majd véget. Ne szavakra, hanem tettekre számítsanak" - tette hozzá Khalil Al Haya.
3. frissítés: Izrael sürgősen behívta tartalékosait, rendkívüli helyzetet hirdettek az ország egész területén, bevallottan szárazföldi hadműveletre készülve. Közben izraeli gépek terrorbombázásokat hajtanak végre Gázavárosban, több épület lángol.
(Russia Today nyomán)
4. frissítés: Hering József összefoglalója az elmúlt órák eseményeiből:
Izrael folytatja a háborút a Gázai övezet ellen – kézbesítették a behívóparancsokat
Izraelben kézbesítették az úgynevezett 8-as és 9-es behívóparancsot a hátországi parancsnokság kötelékében szolgálatot teljesítő tartalékos katonáknak, szárazföldi egységeket vonnak össze a Negev-sivatagban, amely lépés arra utal, hogy a zsidó állam a szárazföldi támadást is megindítja a Gázai övezet ellen. A légierő és a szárazföldi tüzérség után nem sokkal ezelőtt az izraeli haditengerészet is lövi a Gázai övezetet.

Füst- és lánoszlop Gázaváros fölött éjszaka
A Felhőoszlop fedőnevű izraeli hadművelet további részleteiről az elmúlt órákban kizárólag a palesztinok tájékoztatják a világot, miután az izraeli hadsereg szóvivője egyelőre hallgat. Nem hallgatnak viszont az egyiptomi poltikusok. Izraelben komolyan odafigyelnek a Mubárak-korszak utáni egyiptomi vezetés reakcióira. Muhámmád Murszi egyiptomi elnök Szabadság és Igazság Pártja a mostani izraeli hadművelet megindítása után Kairóban bejelentette: Egyiptom nem tűri el a palesztinok elleni további izraeli támadásokat. Kámál Ámru egyiptomi külügyminiszter fölszólította Izraelt a Gázai övezet elleni támadások azonnali leállítására, s egyben emlékeztette a zsidókat, hogy a mai Egyiptom nem az az ország, amely korábban volt. Ámru figyelmeztette Izraelt, hogy a katonai támadás folytatása az egész térséget lángba boríthathatja. Közben Palesztinában és az arab világ több más pontján egyre erélyesebben követelik a Kairóba akkreditált izraeli nagykövet kiutasítását Egyiptomból.

Áhmád el-Dzsábári lángoló autója délután
Mahmúd Abbász, a Palesztin Nemzeti hatóság jelenleg Svájcban tartózkodó elnöke az izraeli katonai hadjárat miatt kérte az Arab Államok Ligájának azonnali összehívását.
Közben az izraeli légierő és a szárazföldi tüzérség után a haditengerészet egységei is lövik a Gázai övezet egyes, főleg déli célpontjait. Az izraeli hadsereg eddig leginkább Gázavárosban, Ráffáhban és Hán Júneszben hajtott végre támadásokat. Az El-Árábijjá pánarab hírtelevízió jelentése szerint nagyerejű robbanás volt hallható Mahmúd ez-Zahhárnak, a Hamász politikai szárnya gázavárosi otthonának környékén. Részletek nem ismeretesek.
Zehává Gálon, a Merec nevű, magát állandóan a palesztinok jogvédőjének beállító baloldali párt elnöke, parlamenti képviselője nem a Gázai övezet elleni izraeli katonai támadást ítélte el, hanem kifejezte azon reményét, hogy Áhmád el-Dzsábári likvidálása nem eredményezi majd a dél-izraeli zsidó lakosság „felesleges szenvedését”. (Egyébként ezeknek az álszent cionista zsidó pártoknak a palesztinok már régen nem hisznek, egyre kevesebben szavaznak rájuk – H. J.)
Áhmád el-Dzsábári likvidálása után palesztinok közel harminc rakétát indítottak Beér-Sevá és Dimoná izraeli városokra és más településekre. Beér-Sevában találat ért egy kereskedelmi központot, ám sérülésekről nem érkezett jelentés.
5. frissítés: A világ első twitteres "hadüzenete" - a zsidó cinizmus jóvoltából (mindeközben az MTI még mindig mélyen hallgat a mészárlásról):


6. frissítés: Egyiptom visszahívta izraeli nagykövetét válaszul a zsidó terrorállam gyilkos támadására - jelenti a Press TV. Korábban a kairói Felszabadulás téren összegyűlt Izrael-ellenes tüntetők is ezt követelték. Ugyancsak az iráni hírforrás közli, hogy a cionista támadásra válaszul mintegy 90 rakáta hullt a megszállók műállamára, több izraelit megsebesítve.
Eközben, persze továbbra sem közölve semmit a közel-keleti fajtársaik gyilkolászásáról, az alábbi hírt és videót jelenteti meg az MTI, Izrael-imádó kabballista kurva táncával ünnepeltetve a palesztin gyerekek halálát (forrás: HVG):
Videó: Madonna is eltáncolta a Gangnam Style-t
Szerző: MTI
A dél-koreai popsztár, Psy is csatlakozott Madonnához az énekesnő kedd esti New York-i koncertjén, ahol közösen előadták a Gangnam Style-t.
A Gangnam Style-lal a világot meghódító Psy egy csapóajtón át emelkedett Madonna koncertjének színpadára.
7. frissítés: Így működik a palesztin rakéták egy részét megsemmisítő Vaskupola rendszer Izraelben:
Az izraeli hadsereg videója a Hamász-parancsnok és fia megöléséről:
A gyilkosság utáni pillanatok:
8. frissítés: A gyilkoló gépezettel párhuzamosan beindult a zsidók propagandagépezete is: Peresz tájékoztatta Obamát arról, hogy Amerikának mit kell nyilatkoznia a támadás kapcsán, közben pedig utasították a világ különböző országaiban kémkedő és szervezkedő izraeli nagyköveteket arra, hogy azonnal lépjenek kapcsolatba a külügyminisztériumokkal és a vezető sajtóorgánumokkal, hogy megbizonyosodjanak afelől: az izraeli érdekeknek megfelelően kezelik majd a konfliktust, "megfelelően tájékoztatva" a lakosságot (a cél természetesen az "antiszemita fellángolások" elkerülése, azaz az események meghamisítása - a szerk.) - derül ki a Háárec híréből.
9. frissítés: Közben "felébredt" az MTI is, s az alábbi két hírt közölte, a szokásos módon csak a zsidó fél álláspontjának bemutatásával. "Természetesen" nem maradhatott el a szegény rettegő izraeliek képének megrajzolása sem, miközben a két meggyilkolt palesztin gyermekre egy szót sem vesztegettek:
Benjámin Netanjahu szerda esti bejelentése szerint a Gázai övezetben aznap indított izraeli hadművelet "világos üzenet" volt a palesztin radikális Hamász szervezet számára, és a hadsereg szükség esetén kész kiterjeszteni a műveletet.
Az izraeli miniszterelnök a Felhőoszlop nevet viselő hadművelet izraeli megindítása után néhány órával rendkívüli kormányülést hívott össze, majd rövid beszédet intézett az ország lakóihoz, amelyet minden izraeli tévécsatorna közvetített. Közölte, hogy a hadművelet eddig jelentős károkat okozott a Gázai övezetben található rakétafegyverekben. Kijelentette, hogy az izraeli hadsereg mindent elkövet a gázai civil áldozatok elkerülése érdekében, miközben - mint állította - a Hamász éppen az izraeli civileket célozza rakétáival.
Az izraeli művelet gyakorlatilag azzal a légicsapással kezdődött, amely megölte Ahmed al-Dzsabarit, a Gázai övezetet irányító Hamász katonai szárnyának parancsnokát. Palesztin közlés szerint a szerdai művelet összesen mintegy húsz légicsapásból állt, és ezek során összesen hét palesztin halt meg, további 45 pedig megsebesült.
Az izraeli kormányülést követően Ehud Barak védelmi miniszter kijelentette: "Izrael nem törekszik háborúra, de a Hamász provokációi cselekedetre késztették, mert nem hagyhatja, hogy polgárait lőjék, ahogy bármely más állam sem engedné". Mint mondta, a hadsereg megkap minden támogatást ahhoz, hogy megtegye a szükséges lépéseket az ország déli részének védelme érdekében. "Az események kezdetén vagyunk, nem könnyű vizsgák várnak ránk mind Izrael belsejében, mind Ciszjordániában”- tette hozzá Barak.
Jeruzsálemi közlés szerint Simon Peresz államfő személyesen tájékoztatta a műveletről Barack Obama amerikai elnököt is. A beszélgetés során a Nobel-békedíjas Simon Peresz, aki többször is volt már a zsidó állam miniszterelnöke, azt mondta Obamának, hogy - az általa tömeggyilkosnak nevezett - Ahmed al-Dzsabari megölése Izrael válasza volt a palesztinok rakétáira és aknalövedékeire, amelyeket a Gázai övezetből a szomszédos izraeli területekre lőttek.
"Izraelnek nem érdeke olajat önteni a tűzre, de az utóbbi öt napban folyamatosan rakéták csapódtak be Izraelben; anyák és gyermekek nem tudnak nyugodtan aludni éjjel" – magyarázta az izraeli államfő a közlemény szerint.
Peresz szerdán elutazott a gázai határ izraeli oldalán található Szderótba, ahová Obama is ellátogatott még elnökjelöltként 2008-ban. Obama négy évvel ezelőtt kifejezte együttérzését az ott élőkkel, akik a közeli gázai övezet rakétáinak fenyegetésében élnek.
Izraeli forrásból azt is közölték, hogy a palesztin területről rakéták kilövésével igyekeztek reagálni a hadműveletre. A rakétavédelmi rendszer estig állítólag tizenhárom lövedéket szedett le a levegőből.
Az izraeli tízes tévécsatorna esti hírei szerint a hadművelet megindítása óta az ország déli része folyamatosan rakétatűz alatt van, a több mint kétszázezer lakosú Beér-Seva utcái teljesen kihaltak, de a rakéták hatósugarán belül élők támogatják a kormány erőfeszítéseit a kérdés katonai rendezésére. A tévéhíradóban megerősítették, hogy visszahívták Kairóba tanácskozásra az Izraelben akkreditált egyiptomi nagykövetet.
Szerda este az izraeli vasút járatsűrítést jelentett be, mert a hadművelet kezdetét követően sokan az ország északi részén lakó rokonaikhoz, barátaikhoz utaznak a zsidó állam déli részéből.
A Felhőoszlop hadművelet neve bibliai kifejezés: a pusztai vándorlás idején, amikor a nép negyven évig vándorolt a sivatagban, az Úr felhőoszlopot alkotott számukra, ez vezette őket útjukon Mózes második könyvének történetében.
 
Mohamed Murszi egyiptomi elnök szerdán arra utasította hazája ENSZ-nagykövetét, hogy kérje a Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének összehívását a Gázai övezetben végrehajtott izraeli légicsapások miatt.
Jasszir Ali, Murszi szóvivője az állami televízióban közvetített nyilatkozatban azt is közölte, hogy az egyiptomi elnök úgy döntött, tiltakozásul a légicsapások miatt visszahívják Egyiptom izraeli nagykövetét, és felszólította a külügyminisztériumot, hogy rendelje be Izrael kairói nagykövetét.
A kairói székhelyű Arab Liga azt tervezi, hogy rendkívüli ülésen fogja megtárgyalni az izraeli támadást - közölte Hálid Ziadeh, aki Libanon képviselője a ligában. A találkozóra várhatóan szombaton kerül sor.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is felszólított a támadások és az erőszak leállítására. Az Arab-öböl államainak külügyminisztereivel Szaúd-Arábia fővárosában, Rijádban tartott találkozót követő sajtóértekezleten Lavrov kijelentette: "Fontos, hogy a támadások és az erőszak megszűnjön". A francia külügyminisztérium szóvivője szintén annak fontosságát hangoztatta, hogy elkerüljék az erőszak fokozódását.
Eközben Gázában - a felvétel utolsó képkockáin látható édesapa feltehetően megölt kisbabáját szorongatja...

10. frissítés: Az Arab Liga csak szombaton tartja meg "sürgős", rendkívüli ülését - jelenti a Press TV.
11. frissítés: Az Al-Dzsazíra összeállítása szerint legalább hét halott (ebből kettő gyermek) és hatvan sebesült van (ebből tíz gyermek), elsöprő többségük civil.
A helyszíni videóból kiderül: a palesztinok hősnek tartják a meggyilkolt parancsnokot, mindenki igyekezett egy darabot hazavinni a felrobbantott autóból, hogy eltehesse emlékbe:
12. frissítés: "Meglepetés": Amerika kiállt Izrael mellett, és elítélte a Hamászt, amiért védekezni merészel:
"Izraelnek joga van megvédeni magát, és bátorítjuk abban, hogy folytassa azon erőfeszítéseit, mely révén elkerülhetők a civil áldozatok" - jelentette ki Mark Toner külügyminisztériumi szóvivő, akit egyáltalán nem zavar, hogy Izrael "erőfeszítéseinek" köszönhetően az áldozatok elsöprő többsége civil.
"Határozottan elítéljük a Gázai övezetből Dél-Izraelre zúdított rakétatüzet, és sajnáljuk az erőszak áldozatául eső izraeli és palesztin civileket. Semmi nem jogosítja fel a Hamászt és a többi terrorista szervezetet az Izrael népe elleni erőszakra, felszólítjuk őket, hogy azonnal szüntessék be ezeket a gyáva cselekedeteket" - írta közleményében Orbán Viktor és Martonyi János imádott államának külügyi szóvivője.
13. frissítés: A Hamász fegyveres szárnya azt állítja, Tel-Avivot lövik.
Avi Dichter nemzetbiztonsági miniszter kijelentette: "Nem áll szándékunkban most leállni a harccal, hogy aztán a jövőben újabb találatok érjenek."
CSÜTÖRTÖKI FRISSÍTÉSEK
1. Hajnalban is gyilkoltak
13-ra emelkedett a palesztin halottak száma, miután Izrael ma hajnalban Hán-Junisz várost bombázta. A sebesültek száma meghaladja a százat. Robbanások hallatszottak Gázavárosban is.
Zoom
2. Nem szólította fel Izraelt az ENSZT BT a civilek bombázásának abbahagyására
Nem hozott határozatot az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerda éjjeli rendkívüli tanácskozásán az "izraeli-palesztin konfliktus" ügyében.
Hardip Szingh Puri indiai ENSZ-nagykövet, a BT soros elnöke a zárt ajtók mögött megrendezett, 90 percig tartó ülés végeztével újságíróknak nyilatkozva azt mondta: a BT-tagok csak abban tudtak megállapodni, hogy kiadnak egy közleményt, miszerint rendkívüli ülést tartottak, és készek továbbiak megtartására, ha szükséges. Hangsúlyozta, hogy hazája nagyköveteként - és nem BT-elnökként - beszél, amikor azt mondja: reméli, hogy az ülés megtartásának puszta ténye segít enyhíteni a feszültséget a Közel-Keleten, és megakadályozni a konfliktus kiterjedését.
Zoom
A Palesztin Hatóság - amelynek képviselete jelen volt az ülésen, hasonlóan Izraeléhez - azt kérte, hogy a BT adjon ki közleményt, amely felszólítja Izraelt hadműveletének leállítására.
Az ülés előtt arab nagykövetek egy csoportja újságírók elé állt, és képviseletükben Daffa-Alla Elhag Ali Osman szudáni nagykövet azt mondta: kérni fogják a BT-től, hogy ítélje el Izrael barbár és kegyetlen támadását. Nyilatkozat azonban nem született.
Zoom
3. Obama szerint a zsidóknak joguk van az önvédelemre, a palesztinoknak nem
Telefonon beszélt Barack Obama szerda este Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel és Mohamed Murszi egyiptomi elnökkel. Az amerikai elnök "enyhülést" szeretne a két fél között a gázai konfliktusban.
Zoom
Palesztin válasz
Obama arra kérte Netanjahut: Izrael tegyen meg minden tőle telhetőt azért, hogy ne legyenek civil áldozatok, de elismerte "Izrael jogát arra, hogy megvédje magát - civil lakosságát - a Hamász támadásaival szemben". Az elnök és a kormányfő "egyetért abban, hogy a Hamásznak abba kell hagynia Izrael támadását, és ebben az esetben enyhülhet a két fél közötti feszültség" - közölte az elnöki hivatal.
Zoom
Obama ismét elmondta, hogy Izraelnek "joga van az önvédelemre", amikor Murszi egyiptomi elnökkel beszélt. Murszit a Muzulmán Testvériség jelölte államfőnek, és az iszlámbarát mozgalom közel áll a Hamászhoz. Murszi is egyetért abban, hogy "a lehető legsürgősebben tenni kell a helyzet enyhüléséért" - közölte a Fehér Ház.
4. Az izraeli Háárec című lap térképe a zsidó bombázásokról és a palesztin válaszadási próbálkozásokról (a "terroristák" alatt nem a zsidókat kell érteni...)
Zoom
Az egyik megölt gyerek egy hétéves kislány, a másik pedig egy 11 hónapos csecsemő "terrorista"
A lap szerint a parancsnok megölése óta a megtámadottak mintegy száz rakétát lőttek ki a terrorállamra, ezek közül csak 25-öt tudott elfogni a sokat magasztalt Vaskupola rendszer.
5. Már nem egyoldalú az áldozati lista
Legalább három izraeli is életét vesztette, mikor egy palesztin rakéta eltalált egy gyárat Askelón városában - jelenti a Press TV. Miki Rózenfeld, az izraeli rendőrség szóvivője viszont azt közölte, a Gázai övezet közvetlen közelében fekvő dél-izraeli Kirjat-Malahiban csapódott be egy lakóházba a rakéta, mely három izraelit megölt, egyet pedig megsebesített.
6. Izrael terroristákról hazudozik, miközben civileket gyilkol - 100 célpontot bombáztak az éjszaka
"Az izraeli légierő mintegy 100 célpontra, nagy és közepes hatótávolságú rakétaindító-állásokra és tárolókra, terrorista létesítményekre és Izrael elleni támadásokra készülő fegyveresekre mért légicsapást csütörtökre virradóra a Gázai övezetben" - közölte az izraeli hadsereg.
Összesítésében az is szerepel, hogy az övezet közelében állomásozó harckocsik is lőtték a palesztin területen található célpontokat. Az izraeli média szerint folyamatban van más harci technika összevonása is a térségben, miközben a hadsereg behívókat küldött "bizonyos szakmákban" jártas tartalékosoknak.
7. Irán: Miért hallgatnak az emberjogi szervezetek?
Ramin Mehmanparaszt iráni külügyi szóvivő elítélte a zsidó támadást, a cionista rezsim barbarizmusa egy újabb jeleként értékelve azt. A perzsák azt is szóvá tették, hogy a nemzetközi közösség és az emberjogi szervezetek hallgatnak, miközben Izrael palesztinokat gyilkol és sebesít meg. Mehmanparaszt szerint a cionista rezsim saját belpolitikai problémáit akarja elfedni ezekkel a bűncselekményekkel.
8. Milliós felvonulás készül Egyiptomban
Az egyiptomi Muszlim Testvériség egymillió fős felvonulásra szólított fel péntekre a 13 halálos áldozattal jéró izraeli támadás ellen.
Irán külügyminiszter-helyettese szerint a palesztin ellenállás megsemmisítő válasszal készül, a térség új szereplőinek és hangulatának köszönhetően pedig a cionista rezsim képtelen lesz bármiféle agresszióra.
Közben a zsidók folytatják a bombázást a levegőből és a tengerről egyaránt.
Képgaléria:

Az eltalált izraeli lakóház

Rakétákat fog el a Vaskupola

Rakétákat indít a Vaskupola

A megölt parancsnok temetése

Gáza nem kapott pénzt rakétavédelmi rendszerre Amerikától





És ilyen óvóhelyeik sincsenek a palesztinoknak
Zoom
Propagandaanyagot szór a terrorállam hadserege az övezetre, melyben az áll, hogy a Hamász tehet mindenről
Zoom
Ehud Barak "védelmi" miniszter lakása előtt tüntettek szerda éjszaka
Zoom
Gázaváros a támadás után
Zoom
Ez a szép látvány tárul az örvendező cionisták elé Szderót városából
Zoom
A 11 hónapos korában megölt csecsemő édesapja a BBC helyi tudósítója. Gyermeke szénné égett egy izraeli rakétatámadás következtében. Elvesztette továbbá a sógornőjét, és megsebesült a testvére
Zoom
Ezt érdemlik a "terroristák"
9. Egyiptom megnyitotta a rafahi határátkelőt, készülnek a sebesültek fogadására.
A Hamász fegyveres szárnya bejelentette a Palakő Hadművelet megindítását, válaszul az izraeli támadásra.
10. Egyiptom külügyminisztere telefonon követelte Clintonnétől, hogy azonnal lépjen közbe az izraeli agresszió leállítása érdekében.
Közben elkezdődött az Egyiptom által összehívott sürgősségi ENSZ BT-ülés, mely várhatóan ugyanúgy eredmény nélkül fog végződni, mint az éjszakai.
Közben a Háárec a korábban egekig magsztalt Vaskupola gyenge hatékonyságáról cikkezik. Az elmúlt 24 órában ugyanis mintegy 130 rakétát lőttek ki Izraelre palesztin harcosok, a rendszer azonban mindössze 27-et tudott megsemmisíteni ezek közül.
Mint szinte mindent, a Vaskupolát is a jenkik pénzéből építették az élősködők: májusban 947 millió dollárt kaptak erre célra az amerikai gazdanéptől.
11. 15 palesztin halott, ebből 4 gyermek
Két újabb palesztin esett áldozatul az izraeli bombázásnak, így számuk 15-re emelkedett - jelenti a Press TV. A palesztin egészségügyi minisztérium közlése szerint a halottak között négy gyermek van.
12. Gázavárosban tízezrek kísérték utolsó útjára Áhmád el-Dzsáábárit, a Hamász meggyilkolt katonai parancsnokát
A szakadatkan izraeli légitámadások ellenére Gázaváros utcáin tízezrek kísérték utolsó útjára az izraeli hadsereg által tegnap meggyilkolt Áhmád el-Dzsáábárit, a Hamász katonai szárnyának vezérkari főnökét. Korábban a gázavárosi El-Omári nagymecsetben a Hamász politikai és katonai vezetői is részt vettek a búcsúztatásán – jelenti a Má'án Palesztin Hírügynökség.

Gyászmenet Gázaváros utcáin
Gázavárosban röviddel ezelőtt több tízezer ember kísérte utolsó útjára Áhmád el-Dzsáábárit, a Hamász Izz ed-Dín el-Kasszám katonai szárnyának tegnap meggyilkolt parancsnokát, más megnevezéssel vezérkari főnökét. Gázaváros szűk sikátorain keresztül – az izraeli légierő szakadatlan bombázása közepette – a város központjában álló El-Omári nagymecsetből a Hamász zöld lobogóit lengetve, fegyverropogással vitték El-Dzsáábári holttestét a Sejh Radván negyedbeli temető irányába. Az El-Omári nagymecsetben a halott vallási és világi búcsúztatásán megjelentek a a Gázai övezetet kormányzó Hamász poltikai és katonai vezetői, a parlamenti képviselők.

Áhmád el-Dzsáábári holttestét a gázavárosi Es-Sífá kórházból a gyászoló tömeg az iszlám szokás szerint előbb az Es-Sádzsá'ijjá negyedben levő otthonához vitte, hogy a család elbúcsúzzon tőle, majd onnan indultak el a mecset felé. A Hamász katonai parancsnokának holttestével a tömeg ezután a Sejh Radván negyedben levő temetőbe érkezett. Korábban ebben a sírkertben helyezték örök nyugalomra többi között a szintén izraeli merénylet áldozatává lett Áhmád Jászin sejket, a Hamász alapítóját és Ábd el-'Ázíz er-Rántiszit, a mozgalom később vezetőjét.

Júszef el-Kudszi – Kuruc.info
13. A britek szerint is a Hamász a hibás a zsidók által rendezett vérfürdő miatt
Megszólalt Nagy-Britannia zsidóbérenc vezetése is, William Hague kijelentette: "A Hamász viseli a fő felelősséget a Gázai övezet és Izrael közötti konfliktus miatt", ezért be kell szüntetnie az Izrael-ellenes tevékenységet, a terrorállamot pedig a látszat kedvéért arra kérte, tegyen meg mindent a "spirális erőszak" elkerülése érdekében.
14. A Vaskupola felsülése után: a Russia Today forrásai szerint Izrael tűzszünetet ajánl a Hamásznak európai közvetítőkön keresztül.
15. A folyamatos izraeli bombázásnak újabb áldozata van - jelenti a Press TV.
16. A "mérsékelt", Izraellel folyton (és persze eredmény nélkül) tárgyalgató Abbász is úgy látja, a Hamásznak be kell szüntetnie a rakétatámadásokat. "Mellesleg" Izraelt is felszólította az erőszak megállítására.
17. Miközben mindenki a Hamászt próbálja lebeszélni a visszavágásról, Izrael ismét meggyilkolt egy kisgyermeket - derül ki a Press TV híréből. A legújabb áldozat 2 éves:
Zoom
18. Három újabb izraeli vesztette életét a cionista állam által kezdett háború során. Három megszálló katona továbbá megsebesült a Negev-sivatagban a palesztin honvédők aknatüzének köszönhetően.
19. További nemzetközi reakciók:
Mohamed Murszi egyiptomi elnök elfogadhatatlannak nevezte az izraeli hadműveletet a nemzetéhez intézett televíziós beszédében. Közölte, hogy Kairó "kapcsolatban áll a gázai palesztinokkal, és mellettük áll, amíg véget nem ér az agresszió".
Oroszország aránytalannak tartja a Gázai övezet izraeli bombázását, de a Hamász rakétatámadásait is elfogadhatatlannak ítéli. "Az Izrael déli részét érő (palesztin rakéta)támadások és Gáza aránytalan (izraeli) bombázásai teljesen elfogadhatatlanok, különösen, ha civil halottakkal járnak mindkét oldalon" - jelentette ki csütörtöki moszkvai sajtóértekezletén Alekszandr Lukasevics külügyi szóvivő.
Kína "komolyan aggodalmát" hangoztatta a Gázai övezet elleni izraeli támadás miatt. A pekingi külügyminisztérium a "legnagyobb fokú visszafogottságra" szólította fel a zsidó államot. Pekinget nagyon nyugtalanítják a történtek, és elítél minden olyan akciót, amelyben civilek esnek áldozatul - közölte csütörtökön Hung Lej külügyi szóvivő. Kína az eszkaláció elkerülésére inti a feleket, "különösen Izraelt".
"A palesztinoknak joguk van egy államhoz, és Izraelnek joga van a biztonsághoz, de erőszakkal nem lehet rendezni a problémákat" - jelentette ki csütörtökön az RTL rádióban Laurent Fabius francia külügyminiszter. Visszafogottságra intette mind az izraelieket, mind a palesztinokat, mert "egy már amúgy is zavaros térségben katasztrófa lenne, ha folytatódna az eszkaláció".
Hamad bin Dzsászim bin Dzsábir asz-Száni katari kormányfő és külügyminiszter úgy vélekedett, hogy Izrael nem maradhat büntetlen a Gázai övezet elleni gyilkos támadásai után. "Elutasítjuk a terrorizmust és a szélsőségeket, de az ilyen felelőtlen és indokolatlan agressziót el kell ítélnie a világnak" - hangoztatta a sejk szerda éjjel Rijádban, ahol az öbölmonarchiák és Oroszország Szíriával foglalkozó tanácskozásán vett részt a QNA hírügynökség jelentése szerint.
Mahmúd Abbász palesztin elnök a válsághelyzet miatt megszakította európai útját, lemondta tervezett csütörtöki találkozóit Svájcban, és hazasietett - közölte Rámalláhban Száeb Erekát főtárgyaló. Erekát is élesen elítélte az izraeli hadműveleteket, kijelentve, hogy a palesztinok "Izraelt teszik teljes mértékben felelőssé az agresszió következményeiért".
20. A Hamász egyik tisztségviselője bejelentette, hogy pénteken egyiptomi küldöttség érkezik Gázába, melyet maga a kormányfő vezet.
Életkép Gázavárosból: ismét úgy néz ki, mint a 2008-as mészárlás idején - a "Közel-Kelet egyetlen demokráciájának" köszönhetően:
Zoom
21: Palesztin rekord: Tel-Aviv elővárosáig jutott el egy rakéta
A Gázai övezetből kilőtt rakéta csapódott be csütörtökön Tel-Aviv egyik déli elővárosában, de nem okozott kárt - közölte az izraeli hadsereg.
Rison Lecion a legtávolabbi célpont, ahová eddig a Hamász rakétái eljutottak. A rakéta nyílt területen, homokdűnék között ért földet.
A Hamász katonai szárnya, az Ezzeddín al-Kasszám Brigádok megerősítette, hogy egy "helyi készítésű" rakétát lőtt ki a Gázai övezettől körülbelül 60 kilométerre, Tel-Avivtól 15 kilométerre délre lévő, 300 ezer lakosú városra.
Újabb, "enyhe különbségeket" bemutató képgaléria:
Gázai övezet:
Zoom
Zoom
Izraeli óvóhely:
Zoom
És ahol nincs óvóhely:
Zoom
Zoom
Ismét Izrael:
Zoom
És Izrael "ajándéka":
Zoom
Majd az eredmény:
Zoom
Zoom
Munkában az amúgy igen gyengén teljesítő Vaskupola:
Zoom
22. Izraeli katonai szóvivő: „A hadsereg sorállományú zászlóaljai délnek, a Gázai övezet bejáratai felé tartanak”

Joáv (Poli) Mordeháj katonai szóvivő
Joáv (Poli) Mordeháj vezérezredes, az izraeli hadsereg szóvivője az Izraeli TV 1-es csatornája által is sugárzott nyilatkozatot tett. A szóvivő láthatóan előre fölvett rövid nyilatkozat állítólag néhány perccel ezelőtt, a tel-avivi hadügyminisztérium épületében hangzott el. Az izraeli katonai szóvivő szavaihoz szükségtelen kommentárt fűzni:
Az izraeli hadsereg jelenleg igen intenzív sebészeti pontosságú műveleteket hajt végre a Gázai övezetben. Ezt a tevékenységet folytatjuk. Eddig több mint 200 légitámadást hajtottunk végre, jobbára rakétaindító állások ellen. Érzékeny veszteséget okoztunk a Hamász és az Iszlám Dzsihád által működtetett hosszú távú rakéták terén. Ha maradt is nekik valami, ez már nagyon jelentéktelen lehet.
Eddig tizennégy halálos áldozata van (e sorok beírásakor már tizennégy – H. J.) a támadásainknak a terrorista sejtek körében a Gázai övezetben. Óránként, éjjel-nappal több mint egy tucat pontos légitámadást hajtunk végre. Ezek a támadások ma és holnap is folytatódnak, s amint telik-múlik az idő, egyre inkább szaporodnak a támadások.
Ezekben a percekben az izraeli hadsereg sorállományú zászlóaljai, az ejtőernyősök, köztük a Giváti zászlóalj délnek tartanak a Gázai övezetbe vezető bejárati utak felé. Szükség esetén, a politikai vezetés döntése alapján, valamint a fejleményeknek megfelelően ... (itt megszakad a gondolatmenet – H. J.). Jelenleg a Hamász legtöbb vezetője, a terrorista aktivisták menekülnek, de még bírnak bizonyos képességgel, ezért nem szabad elernyednünk. Eltökéltnek kell lennünk és folytatnunk kell.
Fordította: Hering József – Kuruc.info
23. Tel-Avivban az öbölháború óta először zúgtak fel a légvédelmi szirénák - a zsidók újabb palesztin megtorló rakétáktól tartanak. A Tel-Aviv külvárosában becsapódó rakéták kilövését az Iszlám Dzsihád szervezet vállalta magára.
Közben a Hamász egyik szóvivője, Sami Abu Zuhri azt mondta, egyelőre nem gondolkodnak tűzszüneten, mert nagyon jól tudják, hogy az csak erőt gyűjteni kellene Izraelnek. "Nem dőlünk be a megszállók újabb trükkjeinek" - jelentette ki.
Egy másik Hamász-szóvivő, Fawzi Barthoum rakétaesőt ígért a zsidóknak arra az esetre, ha folytatják az agressziót.
24. A libanoni kormányő arra szólította fel a nemzetközi közösséget, gyakoroljon nyomást Izraelre, hogy hagyjon fel a Gázai övezet ellen indított barbár agresszióval. Michel Sleiman rámutatott: Izrael Gázával kapcsolatos politikája a gyilkolásban és a rombolásban merül ki.
25. Netanjahu a föld alá menekült
Izrael 10-es csatornája szerint Netanjahu egy földalatti bunkerben rejtőzött el, miután egyértelművé vált, hogy a palesztin rakéták Tel-Avivot is elérik - jelentette az izraeli média.
Zoom
Indul a palesztin válasz
A hadsereg közlése szerint a Vaskupola az eddig kilőtt palesztin rakéták egyharmadát semmisítette meg.
Zoom
Remeg a tetűhinta
26. Tel-Aviv elérésének megbosszulására készülnek a cionisták
A tel-avivi becsapódásoknak áruk lesz - jelentette ki az izraeli "védelmi" miniszter, majd elrendelte 30 ezer tartalékos katona behívását.
A Háárec egy meg nem nevezett katonai forrást idéz, aki szerint a hadművelet a következő fázisba lépett, a légi csapások intenzitását növelni fogják.
A zsidók a hadsereg közlése szerint eddig 250 célpontot támadtak, izraeli területen pedig 274 rakéta csapódott be. A Vaskupola ezen kívül elfogott 105 palesztin "küldeményt".
27: F-16-osokkal támadja Izrael a Gázai övezetet, szemtanúk folyamatos robbanásokról számolnak be, egyikük szerint az eget szabályosan megvilágítja az egymást követő több tucat robbanás. Közben áramkimaradásokról érkeznek hírek, főleg Gázavárosból.
28. Joáv Mordeháj dandártábornok, katonai szóvivő közölte: semmi sem csapódott be Tel-Avivban, a rakéta, amelynek érkezésére számítottak, valószínűleg a tengerbe esett. Hírek szerint rövid időre kiürítették a védelmi minisztérium épületét.
Korábban Rison Lecion déli elővárosban, Tel-Aviv központjától 15 kilométerre csapódott be egy rakéta, de nem okozott kárt, mert lakott területen kívül, homokdűnék között ért földet. Ez a kettő volt eddig a 60 kilométerre lévő Gázai övezetből a legmesszebb eljutó palesztin rakéta. Ha találat érné Tel-Avivot, az "a palesztin-izraeli konfliktus súlyos eszkalálódását jelentené" - fenyegetőznek a zsidók.
29. A palesztin kormányfő is célpont lehet
Az izraeli sajtó jelenti, hogy egy csatahajóról célzott rakétát lőttek ki, mely eltalált egy Hamász-tulajdonban lévő terepjárót Iszmáil Haníje pelsztin kormányfő otthona mellett. Kivételesen nincsenek áldozatok.
30. Küszöbön a 2008-ashoz hasonló mészárlás
Izraeli források tankokat, más páncélozott járműveket és autóbuszon szállított katonákat láttak az este folyamán a Gázai övezet határa felé közeledni.

Katonai illetékesek közölték, hogy előkészületeket tettek a szárazföldi hadműveletekre, de nem kapták még meg a behatolásra feljogosító parancsot.
Mint ismeretes, Izrael a 2008-as vérfürdő során 1417 palesztint ölt meg, ebből 926 volt civil (többségében nő és gyermek).
Összeállításunk itt folytatódik.
(Kuruc.info - Russia Today - Press TV - Al-Dzsazíra - Háárec - YnetNews - MTI nyomán)
Korábban írtuk: