Görögország arra készül, hogy bejelentse "kártérítési igényét" Németországnak "a második világháborúban okozott károkért". A lépés kiélezheti a feszültséget Berlinnel, amely az Athénnak nyújott 240 milliárd eurós mentőcsomag nagy részét állja.
A görög pénzügyminisztérium összeállított egy jelentést az ügyben, amely több mint hat évtizedre visszanyúlóan gyűjtötte össze az ide vonatkozó dokumentumokat - jelentette be a görög parlamentben Dimitrisz Avramopulosz külügyminiszter. Az anyagot elküldik jogi tanácsadóknak, majd a kormány dönteni fog arról, hogy milyen formában nyújtsa be hivatalos igényét Berlinnek.
A miniszter azt nem árulta el, mekkora összegről van szó. "Minden eszközt felhasználunk arra, hogy eredményt érjünk el" - mondta Avramopulosz.
Németország, amelynek csapatai a második világháború idején megszállták Görögországot, azt állítja, hogy már minden "jóvátételt" megfizetett. Angela Merkel kancellár korábban elismerően szólt a görög kormány mostani válságkezeléséről, ám a mostani felvetés - amelyet a Reuters szerint az ellenzéki Sziriza párt nyomására hozott elő Antonisz Szamarasz konzervatív kormánya - feszültséget kelthet a két ország között.
(Origó nyomán)