Oroszország és Irán előzetes egyezséget kötött két újabb atomreaktor építéséről az iráni Bushehrben lévő nukleáris erőműben. A létesítményben már most is működő egyetlen reaktort szintén az oroszok építették.
Az Iráni Atomenergia Szervezet, valamint az orosz állami nukleáris nagyvállalat, a Roszatom képviselői március 12-én találkoztak Teheránban. A felek annak módozatait vitatták meg, miként lehetne tovább szélesíteni a két állam nukleáris együttműködését, melynek kereteit egy 1992-ben kötött megállapodás rögzítette.
Az iráni küldöttség szóvivője a megbeszélések után közölte: a tárgyalófelek előzetes egyezséget kötöttek arról, hogy orosz szakemberek a Bushehrben található erőműben két újabb – egyenként ezer-ezer megawattos – reaktort építenek. Bizonyos technikai illetve pénzügyi kérdéseket még a jövőben kell tisztázni – jelentette ki az Iráni Atomenergia Szervezet szóvivője.

A busrehri nukleáris reaktor
Az Iráni Iszlám Köztársaság moszkvai nagykövete korábban arról beszélt, hogy a két reaktor felépítéséért (miként különböző orosz termékekért is) Irán olajjal fog fizetni. Számítások szerint Bushehrben már most is évente annyi elektromos energiát lehet előállítani, amihez a hagyományos erőművekben 1,6 millió tonna (11 millió hordó) olaj, illetve 1800 millió köbméter gáz felhasználására lenne szükség. (Az olajat és a gázt Teherán kemény valutáért értékesítheti, habár a nemzetközi szankciók miatt az iráni olaj- és gázexport jó ideje súlyos nehézségekbe ütközik.) Az Iszlám Köztársaság energetikai minisztere egy alkalommal azt mondta, hogy a bushehri nukleáris erőmű évente hozzávetőleg 2 milliárd dollár értékű olaj illetve gáz megtakarítását teszi lehetővé a perzsa állam számára.
A Bushehrben lévő reaktort a német Siemens KWU kezdte el építeni még 1975-ben. Az iszlám forradalom 1979-ben bekövetkezett győzelme után azonban a munkálatokat felfüggesztették. 1994-ben Oroszország vállalta a reaktor építésének befejezését. Némi késlekedést követően az erőművet 2011. szeptember 4-én kapcsolták rá az elektromos hálózatra. Az energiatermeléshez szükséges nukleáris alapanyagokat Oroszországból szállítják Iránba, majd az atomhulladékot Oroszországba szállítják vissza.
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség munkatársai a bushehri atomerőművet rendszeresen ellenőrzik. Atomfegyver előállítására utaló nyomokat soha nem találtak.
Perge Ottó - world-nuclear-news.org nyomán