Bezár!
2021. január 27., szerda, Botár napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
07:32 Gyorsan nő a külföldi vendégmunkások száma Csehországban06:49 Tízezer orvost és ápolót toboroz az olimpiára a japán kormány22:40 Bulgária meghosszabbította a rendkívüli járványügyi helyzetet22:16 Putyin és Biden megvitatta az orosz-amerikai kapcsolatok rendezését21:48 Az amerikai ENSZ-nagykövet felszólította a zsidókat, hogy fejezzék be a megszállást és a telepépítést21:19 Donáth Anna volt tanácsadója szerint simán bejut a parlamentbe a Mi Hazánk20:53 Döghús, szexuális zaklatás, kínzás, verés - egyetlen történetben az eltérő kultúra gyerekszeretete20:48 Görögországban betiltották a százfősnél nagyobb tüntetéseket20:35 Közös vállalatot alapít a Mészáros Csoport és a Stadler20:08 Vérontást ígérnek Szijjártó kijevi látogatására az "ukrajnai hazafiak"19:42 A fehérgyűlölet legújabb áldozata19:29 Börtönbe küldenék a lezárásellenes tüntetőket Hollandiában19:14 "Oltakozásbűnözésbe" keveredett a gyöngyösi polgármester, de már megbánta18:57 Macron belügyminisztere feloszlatná az Identitás Generációt, amiért ellenezni merik a migránsözönt18:36 Kreml: "nem lenne korrekt" megnevezni a Fekete-tengeri palota tulajdonosát
24 óra legolvasottabbjai

Külföld ::

Putyin ismét borsot tört a cionisták orra alá: Oroszország két újabb atomreaktort épít Iránban

Reklám

Oroszország és Irán előzetes egyezséget kötött két újabb atomreaktor építéséről az iráni Bushehrben lévő nukleáris erőműben. A létesítményben már most is működő egyetlen reaktort szintén az oroszok építették.
Az Iráni Atomenergia Szervezet, valamint az orosz állami nukleáris nagyvállalat, a Roszatom képviselői március 12-én találkoztak Teheránban. A felek annak módozatait vitatták meg, miként lehetne tovább szélesíteni a két állam nukleáris együttműködését, melynek kereteit egy 1992-ben kötött megállapodás rögzítette.
Az iráni küldöttség szóvivője a megbeszélések után közölte: a tárgyalófelek előzetes egyezséget kötöttek arról, hogy orosz szakemberek a Bushehrben található erőműben két újabb – egyenként ezer-ezer megawattos – reaktort építenek. Bizonyos technikai illetve pénzügyi kérdéseket még a jövőben kell tisztázni – jelentette ki az Iráni Atomenergia Szervezet szóvivője.

A busrehri nukleáris reaktor
Az Iráni Iszlám Köztársaság moszkvai nagykövete korábban arról beszélt, hogy a két reaktor felépítéséért (miként különböző orosz termékekért is) Irán olajjal fog fizetni. Számítások szerint Bushehrben már most is évente annyi elektromos energiát lehet előállítani, amihez a hagyományos erőművekben 1,6 millió tonna (11 millió hordó) olaj, illetve 1800 millió köbméter gáz felhasználására lenne szükség. (Az olajat és a gázt Teherán kemény valutáért értékesítheti, habár a nemzetközi szankciók miatt az iráni olaj- és gázexport jó ideje súlyos nehézségekbe ütközik.) Az Iszlám Köztársaság energetikai minisztere egy alkalommal azt mondta, hogy a bushehri nukleáris erőmű évente hozzávetőleg 2 milliárd dollár értékű olaj illetve gáz megtakarítását teszi lehetővé a perzsa állam számára.
A Bushehrben lévő reaktort a német Siemens KWU kezdte el építeni még 1975-ben. Az iszlám forradalom 1979-ben bekövetkezett győzelme után azonban a munkálatokat felfüggesztették. 1994-ben Oroszország vállalta a reaktor építésének befejezését. Némi késlekedést követően az erőművet 2011. szeptember 4-én kapcsolták rá az elektromos hálózatra. Az energiatermeléshez szükséges nukleáris alapanyagokat Oroszországból szállítják Iránba, majd az atomhulladékot Oroszországba szállítják vissza.
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség munkatársai a bushehri atomerőművet rendszeresen ellenőrzik. Atomfegyver előállítására utaló nyomokat soha nem találtak.
Perge Ottó - world-nuclear-news.org nyomán

Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás
Állítólag növekszik az oltási kedv hazánkban, kampányt is indít a kormány. Ön kérte már, vagy kérni fogja az oltást?
» Igen» Nem» Még nem tudom, de meggyőzhető vagyok» Még nem tudom, de inkább nem

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready