Az ukrán belügyminisztérium "terrorellenes" műveletet kezdett kedd reggel a kelet-ukrajnai Harkiv városában, ahol a szakadárok előző nap kikiáltották a "harkivi népi köztársaságot".
A rendőrség lezárta a város központját, és azt kérte a helyi lakosságtól, hogy "ne nyugtalankodjon", mert mihelyt véget ér az akció, megnyitja a városközpont. Az ukrán média helyszíni jelentései szerint a rendőrség kora reggel megostromolta, és már "meg is tisztította" a szakadároktól a harkivi megyei adminisztráció épületét.
Egy ottani újságíró arról tájékoztatott Facebook-oldalán, hogy egy puskalövés se dördült el, és a hatóságok mintegy 70 oroszbarát épületfoglalót őrizetbe vettek.
Oroszország az erőszak kerülésére szólította fel Kijevet
Oroszország arra szólította fel az ukrán kormányt héfőn, hogy ne alkalmazzon erőszakot az ország délkeleti részében tüntető oroszbarátok ellen.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és ügyvezető ukrán kollégája, Andrij Descsica - az orosz tárca késő esti közlése szerint - telefonbeszélgetést folytatott egymással. Ezen Lavrov hangsúlyozta annak szükségességét, hogy az ukrán kormány tiszteletben tartsa a térségben lakók törekvéseit. Egyúttal elfogadhatatlannak nevezte, hogy katonai erőt alkalmazzanak a törvényes kérésekkel fellépő tüntetőkkel szemben, akik "nyelvüket, kultúrájukat és társadalmi jogaikat kívánják megvédeni".
Kijev szerint az orosz vezetés szándékosan szít "szakadár megmozdulásokat" Kelet-Ukrajnában, ahol az oroszbarát tiltakozók három városban több helyi közigazgatási épületet elfoglaltak. Az ukrán kormány szerint ennek az a célja, hogy ürügyet szolgáltasson az orosz csapatok ukrajnai behatolására.
Lavrov hétfőn amerikai kollégájával, John Kerryvel is tárgyalt. Kezdeményezték, hogy 10 napon belül közvetlen tárgyalások kezdődjenek az ukrán helyzetről Oroszország, Ukrajna, az Egyesült Államok és az Európai Unió részvételével.
Kerry arra figyelmeztette orosz partnerét, hogy "minden további, Ukrajna destabilizálására irányuló lépésnek ára lesz majd Oroszország számára".
(MTI nyomán)
Frrissítés: amerikaiakat is bevonnak a műveletekbe:
Az orosz külügyminisztérium Facebook-oldalán elhelyezett nyilatkozatban az olvasható, hogy Ukrajna dél-keleti térségében, többek között Donyeckben belügyi csapatokat és az Ukrán Nemzeti Gárda egységeit vonják össze, méghozzá az törvényellenes fegyveres alakulat, a Jobboldali Szektor fegyvereseit is.
Az orosz külügy rámutat, hogy az egységek feladata a dél-keleti országrész lakosainak a kijevi hatalom politikájával szembeni tiltakozásának elnyomása. „Külön aggodalomra ad okot az a körülmény, hogy az akcióba mintegy 150 amerikai szakembert vontak be a Greystone katonai magán szervezetből, akiket a Szokil egység katonáinak egyenruhájába öltözettek” – olvasható a közleményben.
(OH)