Hatalmas ünnepség fogadta India miniszterelnöki székének várományosát Újdelhiben. Narendra Modi és a hindu nacionalista Indiai Néppárt elsöprő győzelmet aratott a parlamenti választásokon.
Hívei már a reptéren várták Modit, aki útban a pártszékház felé megállt és rövid beszédet intézett a tömeghez.
Zoom
A középosztálybeli családból származó Modi-t háromszor választották újra Gudzsarat szövetségi állam főminiszterévé. A 12 év alatt jelentős fejlődésen ment át Gudzsarat, és egyre vonzóbbá vált a befektetők számára. A szavazók ezt a sikert vájrák Moditól országos szinten is.
- India elég sötét időszakon ment át, gazdasági és politikai szempontból, valamint a munkahelyek kérdésében, szóval először ezeket a dolgokat kell helyre rakni – mondta egy fiatal újdelhi mérnök.
Van, aki úgy véli, hogy Modi olyan lesz Indiának, mint Margaret Thatcher Nagy-Britanniának. Az eddig kormányzó Indiai Nemzeti Kongresszus párt és a Nehru-Gandhi család elismerte vereségét.
Az Indiai Néppárt nagy többséggel kormányozhatja a világ második legnépesebb országát. A parlament 543 székéből 282-be ültetheti képviselőit, a szövetségeseivel együtt több mint 330 képviselő támogathatja a várt reformokat.
(Euronews)