Egy zsidó azért mászott fel egy palesztinok lakta hebroni társasház tetejére, hogy eltávolítsa az oda kitűzött palesztin zászlót. A katonáknak kellett kiszabadítaniuk, miután a szögesdrót csapdájába esett.
A szakállas "telepes" ortodox ünneplőben, fekete nadrágban, fehér ingben és nagy fehér kipában a falnak támasztott egy létrát, és elkezdett mászni rajta - írja a Jerusalem Post. Megpróbált átjutni a szögesdróton, amely a tetőt övezte. Mindez egy palesztinok lakta háznál történt márciusban, a hebroni Beit Hasszadah zsidó negyed mellett, amely az izraeli hadsereg "ellenőrzése" alatt áll.
Sadi Szidr, az egyik palesztin háztulajdonos és egyben egy izraeli civil szervezet önkéntese filmre vette az akciót. A megszálló éppen beleakad a szögesdrótba.
Zoom
"Ez Izrael, és itt minden az enyém!"

A szögesdrót is így gontolta...
- Mit keresel a tetőmön? - kérdezi Szidr rossz héberséggel.
A "telepes" orosz akcentussal és szintén rossz héberséggel válaszol: "Azért jöttem, hogy beszéljek veled". És közben mozdulni sem tud: az inge a szögesdrótban, a lába még a létrán. Az utcán közben tömeg gyűlik össze. Nézik az előadást. A telepes, miután maga nem léphet akcióba, arra kéri Szidrt, hogy ő szedje le a palesztin zászlókat.
Szidr ezt megtagadja, és megkérdi: mit szólna ahhoz, ha ő mászna fel az ő házára, hogy leszedje az izraeli zászlót. Jó lenne ez?

Isten ajándékainak nem tetszik a "jordán" zászló
A párbeszéd a továbbiakban így folytatódik.
- De ez az én tetőm - mondja a telepes. - Ez mind az enyém, ez az én országom és az én földem.
- Nem. Ez az én házam. Mit keresel itt?
- Csak hiszed, hogy a tiéd. Ez az egész ország Izrael földje.
- Hebron nem Izrael. Ez Palesztina. Nem Tel Avivban vagyunk.
- Mi az a Palesztina? Csak a rómaiak hívták így. Ez most Izrael. Ez az én országom. És itt minden az enyém.
Ekkor egy katona érkezik, hogy kimentse szorult helyzetéből a "telepest". Azt mondja neki: a zászló le fog kerülni a helyéről. Szidrrel pedig azt közli, hogy nem szabad kint hagynia a lobogót. Szidr nem hallgat rá, és a történetnek még nincs vége.
Röviddel később három fegyveres katona érkezik sisakban és golyóálló mellényben. Ők is a zászlók eltávolítását követelték. A lépcsőn mentek fel a tetőre, ahol Szidr mellett már többen várták őket: a bátyja, több családtagja és nemzetközi megfigyelők. Ezt az incidenst is videóra vették.
- Mit kerestek a házamban? - kérdezi a báty.
- Leveszed a zászlókat, vagy letartóztatunk. Nem tehetsz ki palesztin zászlót, ez a parancs.
- Ez egy palesztin ház, a sajátom.
- Csak szedd le, és nem lesz semmi probléma.
- Mi sem akarunk problémát, mutasd a bírósági végzést, és leszedem.
A katonák azt ígérik: a végzéssel jönnek vissza. De aztán egyáltalán nem jönnek. Az izraeli hadsereg azt mondja, nincs semmilyen eljárásmód a zászlók eltávolítására, és nem is áll szándékukban ilyet kiadni. A katonák önkényesen jártak el, kivizsgálják az esetet. Az izraeli civil szervezet, amelynek Szidr is a tagja, arról számolt be, hogy a zászlót másnapra valaki széttépte.
(Keletport nyomán)