Az izraeli hadsereg bejelentette egy hozzávetőleg 400 hektáros ciszjordániai terület - telepbővítést lehetővé tévő - kisajátítását, amely ellen tiltakoztak a palesztinok és az Egyesült Államok is "rosszallását fejezte ki", mert a lépés árthat a gázai konfliktus lezárását célzó béketárgyalásoknak.
Az izraeli hadsereg egy júniusi kormányrendeletre hivatkozva jelentette be a palesztin földek állami tulajdonba vételét. A rendeletet az elrabolt és megölt három izraeli jesivanövendék felkutatását célzó katonai akció végén hozták. A kisajátított terület az a Jeruzsálemhez közeli Gus Eciónban van, ahol a tinédzsereket elrabolták.

Jöhetnek a "telepesek"

Mahmúd Abbász palesztin elnök egyik szóvivője elítélte az izraeli döntést, és annak visszavonására szólított fel. Nabil Abu Rodine hozzátette, hogy a kisajátítás csak ront a helyzeten. Az Egyesült Államok a béketörekvésekre nézve "kontraproduktívnak" nevezte a lépést, s a palesztinokhoz hasonlóan annak visszavonását sürgette.
Az izraeli lakásügyi minisztérium ugyanakkor közölte, hogy a kisajátítás bejelentése csak az első lépés, és sok év eltelik, mire bármi is épül a területen. A hadsereg szerint a kisajátítás ellen 45 napig lehet "fellebbezéssel élni".
A Peace Now elnevezésű izraeli békepárti csoport szerint az 1980-as évek óta ez volt a legnagyobb mértékű kisajátítás.
(MTI nyomán)
Frissítés: Az Euronews összefoglalói
Kapcsolódó: