Az ukrán államügyészség büntetőjogi vizsgálatot folytat az Ukroboronprom ukrán állami hadiipari konszern vezetése ellen "Ukrajna védelmi képességének tönkretételére" irányuló tevékenység miatt - közölte csütörtökön Kijevben Vitalij Jarema főügyész.
A főügyész - az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint - sajtótájékoztatóján elmondta, hogy több hadiipari üzemet, köztük páncélozott haditechnikát gyártó vállalatokat gyakorlatilag "feldaraboltak" (a konszern vezetői). További részleteket nem árult el, csupán annyit mondott, hogy az ügyészség kész átadni a szükséges információkat az ukrán parlament csütörtöki zárt ülésén.
Anatolij Matiosz főügyészhelyettes korábban azt közölte, hogy az államügyészség az Ukroboronpromhoz tartozó 17 vállalatnál észlelt szabálytalanságokat. Megemlítette a zsitomiri páncélosgyártó üzemet, amelyben 78 harckocsit szereltek szét. Az ebből származó kárt több mint 12 millió hrivnyára (958 ezer dollárra) becsülik. A kijevi páncélosgyártó üzemben 4 harckocsi hiányát állapították meg és további 245 darab egyéb haditechnikai eszközt ugyancsak darabokra szedve tettek üzemképtelenné.
Matiosz közlése szerint a harkivi ügyészség is büntetőjogi vizsgálatot indított 12 és fél millió hrivnya állami pénzeszköz elsikkasztása miatt, amelyet a legújabb típusú Oplot harckocsik beszerzésére kellett volna fordítani.
(MTI)