Skócia függetlenné válása nem próbaidőszakra szóló különélés, hanem fájdalmas válás lenne, amely örökre szólna - mondta hétfőn a brit miniszterelnök.
David Cameron, aki a skóciai Aberdeen városában tartott szenvedélyes hangvételű beszédet a brit unió fenntartása mellett, határozott ígéretet tett arra, hogy Skócia példátlan mértékben kiszélesített önrendelkezési jogokat kapna, ha a csütörtöki népszavazáson az elszakadás ellen voksol.
Cameron ugyanakkor részletesen vázolta a függetlenség lehetséges negatív következményeit is, egyenes utalást téve arra, hogy a skótok elveszítenék brit állampolgárságukat. A kormányfő szerint Skócia elszakadása esetén a külföldön bajba kerülő skótok már nem számíthatnának automatikusan a brit nagykövetségek segítségére, Skócia és Anglia határa pedig nemzetközi határrá válna, amelyen nehezebb lenne az átkelés.
Cameron megerősítette azt a hivatalos brit kormányzati álláspontot is, hogy függetlenné válása esetén Skócia nem használhatná tovább a fontot fizetőeszközéül.
Hozzátette, a skótok által felvett ingatlanhiteleknek több mint a fele egyik napról a másikra egy külföldi ország bankrendszere által folyósított hitellé válna, a kamatokat pedig már nem a Bank of England, azaz a brit jegybank határozná meg, és a Bank of England elveszítésével Skócia elveszítené a központi bank által biztosított stabilitást és biztonságot is.
A brit kormányfő nem hagyott kétséget afelől sem, hogy Skócia függetlenné válása esetén London nem segítené ki többé a skót nagybankokat újabb pénzügyi válság esetén. Cameron kijelentette, ha azok a bankok, amelyek egyáltalán Skóciában maradnának, ismét bajba kerülnének, talpra állításuk költségeit a skót adófizetőknek egyedül kellene állniuk.
(MTI)
Kapcsolódó: