Víz - azaz tenger - alatti külföldi tevékenység tartja lázban a svédeket. Szombati sajtójelentések szerint a Stockholmhoz közeli partok közelében az illetékes hatóságok ilyen jellegű tevékenységet észleltek, és a gyanú egy vélt orosz tengeralattjáróra terelődött.
A svéd hadseregben ennek nyomán már pénteken nagyszabású mozgósítást rendeltek el. A felderítésben több mint kétszáz katona, továbbá hajók és helikopterek vesznek részt. A svéd sajtó feltételezése szerint a partok közelében egy orosz titkosszolgálati akciót hajthattak végre. Ennek keretében - legalábbis a gyanú szerint - egy orosz tengeralattjáró kísérletet tehetett arra, hogy kicserélje az elavult víz alatti felderítő berendezéseket, de nem kizárt az sem, hogy feladata a svéd flotta manővereinek megfigyelése lett volna. A svéd hadsereg hivatalosan mindezt nem erősítette meg, utalt ugyanakkor arra, hogy a "víz alatti külföldi tevékenység" gyanújára vonatkozó információk megbízható forrásból származnak.
A Svenska Dagbladet című stockholmi lap szombaton este azt az értesülést közölte, hogy a svéd partok közelében bajba került egy orosz tengeralattjáró. Az újság szerint a svéd hadsereg "elfogott" egy orosz nyelvű segélykérést, amely minden bizonnyal egy kalinyingrádi orosz bázisra irányult. Az elmúlt évtizedekben a svéd királyi haditengerészet több alkalommal is sikertelen kísérletet tett a gyanú szerint a svéd partok közvetlen közelében tevékenykedő szovjet, illetve orosz tengeralattjárók felderítésére.
(MTI)