Harcba küldi az általa elrabolt nőket és fiatal lányokat a főként Nigériában tevékenykedő Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet - olvasható a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet hétfőn közzétett jelentésében.
A csoport harminc, a Boko Haram fogságából kiszabadult túsz vallomását rögzítette 2013 és 2014 áprilisa között. Köztük tizenkét olyan lánnyal készített interjút, akiket több mint kétszáz társukkal együtt áprilisban raboltak el a terroristák a Nigéria északkeleti részén fekvő Chibok faluból, később azonban sikerült elmenekülniük.

Abubakar Sekau, a Boko Haram vezére
A vallomásokból kiderült, hogy némelyeket harcra kényszerítettek, másokkal erőszakoskodtak, és voltak olyanok is, akiknek főzniük kellett társaikra vagy takarítaniuk a női táborokat.
Egy 19 éves lány, aki három hónapig volt a Boko Haram foglya, a jogvédő szervezetnek azt mondta, a terrorszervezet arra kényszerítette, hogy részt vegyen a támadásaikban, például lőszerekkel lássa el a harcosokat. Arról is beszámolt, hogy egy alkalommal megparancsolták neki, vágja el a torkát egy foglyul ejtett fegyveresnek. Erre azonban a lány képtelen volt, s helyette a női tábort vezető asszony ölte meg a foglyot.
A Boko Haram nevében gyakran követnek el fiatal nők öngyilkos merényleteket. Júliusban egy tízéves kislányt vettek őrizetbe a nigériai hatóságok Katsina államban, akinek testére robbanószerkezetet erősítettek. Mindeddig semmilyen jel nem utalt arra, hogy a női merénylők túszok is lehetnek, és nem a terrorcsoport önkéntesei.
A HRW beszámolójában arra hívta fel a figyelmet, hogy a kiszabadult túszok súlyos pszichológiai zavarokkal küzdenek, anélkül, hogy bármiféle segítséget kapnának a nigériai hatóságoktól, és a Boko Haram újabb támadásaitól tartanak.
Vasárnap helyi illetékesek újabb fiatalok, összesen harminc kiskorú elhurcolásáról számoltak be Nigéria északi részén. Eközben súlyos harcokat folytatott a nigériai hadsereg a Boko Harammal, majd sikerült kiűznie az iszlamistákat az észak-nigériai Abadam városából.
A történtek kérdésessé teszik annak a megállapodásnak az érvényességét, amelyet a nigériai hadsereg és az ország elnöksége október 17-én kötött a Boko Harammal egy leendő tűzszünetről, valamint az idén áprilisban elrabolt több mint 200 iskolás lány szabadon engedéséről.
A saria (iszlám jogrendszer) radikális értelmezésén alapuló iszlám állam létrehozásáért harcoló Boko Haram évek óta folytat fegyveres küzdelmet Nigéria északi részén, amely során a HRW szerint csak idén mintegy kétezer - 2009 óta összesen tízezer - embert ölt meg.
(MTI)