Palesztin aktivisták egy csoportja méltó módon ünnepelte meg a berlini fal ledöntésének 25. évfordulóját: a Jeruzsálem és Ramálláh között található Bir Nabala település közelében egy hatalmas lyukat vágtak a Ciszjordániában húzódó elválasztó falon keresztül.
„Nem az számít, milyen magasak a falak, azok egyszer le fognak omlani. Ahogyan a berlini fal sem létezik már, a Palesztinában felépített fal is le fog omlani, egyidejűleg a megszállás megszűnésével” – olvasható a zsidók által felépített apartheidfalat bontó palesztin ellenállók a közleményében.
Zoom
Zoom
A berlini fal lebontásának évfordulóját ünneplő zsidóbérenc nyugati politikusok és médiájuk természetesen nem szívesen emlékeztetnek a Palesztinában húzódó elválasztó fal létezésére. A szörnyűséges építményt 2002-ben kezdték fölhúzni a megszállók, akik ugyanúgy a „védelem” szükségességével indokolták a fal létrehozásának szükségességét, mint ahogyan a keletnémet kommunisták is tették. A különbség annyi, hogy a zsidók a „palesztin terroristákkal”, a keletnémet kommunisták pedig a „nyugati imperialistákkal” szemben kívántak „védekezni”.
A B’Teselem nevű izraeli emberjogi szervezet közleményében arra mutatott rá, hogy az elválasztó fal létezése súlyos nehézségeket jelent a palesztinok mindennapi életében. „A fal ellehetetleníti az emberek közötti kapcsolatok fönntartását, elzárja a településeket a hozzájuk tartozó termőföldektől, és állampolgárokat foszt meg a munkájuktól” – olvasható a B’Tselem nyilatkozatában.
A falat bontó palesztin ellenállók újságíróknak elmondták: akciójukkal arra kívánták fölhívni a figyelmet, hogy Izrael 1967-ben a jogellenesen kebelezte be Kelet-Jeruzsálemet. Semmi sem gátolhat meg minket abban, hogy eljussunk az Al-Aksza mecsethez – hangsúlyozták a palesztin aktivisták.
Zoom
Zoom
Pénteken a megszálló izraeli hatóságok megtiltották a 35 év alatti palesztinok számára a belépést az iszlám vallás harmadik legszentebb helyének számító mecsetbe, melynek környékén napról-napra fokozódik a feszültség. Az elválasztó falat áttörő palesztin aktivisták felszólították honfitársaikat arra, hogy indítsák meg a „végső, sorsdöntő intifádát Palesztina felszabadítása érdekében”.
„Az elválasztó fal a modern idők apartheidjének megtestesülése. Akcióinkat folytatni fogjuk az (illegális zsidó) telepek terjeszkedésének megakadályozása és a fal eltávolítása érdekében” – hangoztatták a maszkot viselő palesztin aktivisták.
Perge Ottó - RT News nyomán