Ma Szentföld-szerte tüntettek a palesztinok a jeruzsálemi El-Akszá mecsetet (Mekka és Medina után az iszlám harmadik legszentebb helye - H. J.) veszélyeztető izraeli régészeti ásatások és terepmunkák ellen. A Kalandijá ciszjordániai város melletti izraeli katonai útellenőrzőpont közelében palesztin tüntetők mintegy 150 fős csoportja bebizonyította, hogy kellő akarattal és rögtönzött hidak igénybevételével az Elválasztófalon (palesztin nevén: Fajvédelem fala) is át lehet sétálni. A mellékelt fényképen látható, hogy még újságírók is álldogáltak a fal tetején.
Zoom
A palesztinok egyszerűen átgyalogoltak az Elválasztófalon
A pénteki tüntetések Palesztina-szerte az El-Akszá mecset körüli izraeli ásatások elleni tiltakozás jegyében zajlottak, de a a palesztinok a Názáret melletti Kána településen az izraeli rendőrök által két nappal ezelőtt meggyilkolt 22 éves palesztin fiatalember halála miatt is utcára vonultak. A leghevesebb tüntetésekre az izraeli Umm el-Fáhem (nem 1967-ben megszállt terület - H. J.), a megszállt Kelet-Jeruzsálemben és a ciszjordániai Hebronban került sor. Kelet-Jeruzsálemben a tüntetők a megszálló izraeli hadsereg egyik járművére kitűzték a palesztin zászlót, amelyet a benne ülők a kőzápor miatt percekig nem voltak képesek eltávolítani.
Zoom
A tüntetők palesztin zászlót tűztek egy izraeli katonai járműre
Az Umm el_Fáhem palesztin városban lezajlott megmozdulás élén Hanín Zo'ábi, Bászel Gattász és 'Afu Igbárijjá parlamenti képviselők haladtak. A tüntető palesztinok az izraeli belügyminiszter mellett a Palesztin Nemzeti Hatóság elleni jelszavakat is kiabáltak, így például árulónak nevezték Mahmúd 'Abbász palesztin elnököt, amiért az elmúlt hónapok véres eseményei után is hajlandó együttműködni az izraeli biztonsági szervekkel.
Zoom
Csatatérré változott hebroni utca
Hering J. - Kuruc.info