A muzulmánok fedezték fel Amerikát – árulta el a nagy titkot Recep Tayyip Erdogan török államfő a latin-amerikai muzulmán vezetők Isztambulban rendezett konferenciáján. A nagy esemény jóval Kolumbusz Kristóf utazását megelőzően, 1178-ban történt volna.
Zoom
Erdogan (át)írja a történelmet
„Muzulmán tengerészek 1178-ban érkeztek Amerika partjaihoz. Naplójában Kolumbusz utalt egy mecsetre, amely Kuba egyik hegyén állt” – fedte fel a „bizonyítékot” a török elnök, aki egyúttal arról is tájékoztatott, hogy „azon a hegyen” Törökország szeretne egy mecsetet felépíteni. Erdogan szerint Kolumbusz naplóbejegyzése arra utal, hogy „az iszlám vallás elterjedt volt” már akkor, amikor az első európai felfedezők Amerika földjére léptek.
Zoom
Amerika "iszlám írásjelei"
1996-ban egy dr. Youssef Mroueh nevű történész hívta fel a figyelmet arra, hogy Kolumbusz Kristóf naplóbejegyzése szerint, 1492. október 21-én Kuba észak-keleti partjainál, az egyik hegy tetején egy mecsetet látott. Azóta azonban számos történész rámutatott: a szóban forgó naplórészlet (amely Bartholome de Casas évtizedekkel később írt krónikájában maradt fönn) valójában arról szól, hogy a hegycsúcs, amit a hajóról Kolumbusz megcsodált, egy mecsethez, illetve egy minarethez hasonlít. Vannak muzulmán történészek, akik szerint bizonyos indián népek épületei állítólag iszlám stílusjegyeket mutatnak. Egyes feltevések szerint pedig Amerika bennszülött népeinek ősi írásjelei, sőt személynevei is iszlám hatásra utalnak.
Zoom
Kubai mohamedánok
Erdogan beszédében igyekezett az iszlám vallás békés jellegét hangsúlyozni. „Az emberek erőszakkal, karddal történő megtérítése sohasem volt az iszlám célja. A mi vallásunk sohasem volt a kizsákmányolás eszköze” – hangoztatta a török államfő. Erdogan legfőbb szövetségeseinek is beolvasott: „Akik Amerikát az aranya, Afrikát pedig a gyémántlelőhelyei miatt gyarmatosították, most a Közel-Keleten hódítanak az olajkincs megszerzésének reményében, ugyanazon sötét tervek szerint”.
A kubai kommunista hatóságok azonban nemigen vannak elragadtatva attól, hogy a törökök mecsetet építsenek a 9 ezer főre becsült kubai muzulmán közösség számára. Ugyanakkor az isztambuli konferencia az alábbi két tényre irányította rá a figyelmet: a muzulmánok megvetették lábukat Latin-Amerikában is, Törökország pedig vezető szerepet kíván játszani az iszlám világban.
Perge Ottó - hurriyetdailynews.com - RT News nyomán