Ma reggel hét óra körül két kelet-jeruzsálemi palesztin (unokatestvérek) marokfegyverrel és baltával behatoltak egy zsinagógába, ahol négy zsidót meggyilkoltak, nyolcat megsebesítettek. A Hamász Iszlám Ellenállási Mozgalom közleményben mutatott rá, hogy a támadás gyors válasz volt a Júszuf er-Rammúni palesztin buszsofőr tegnap hajnali meggyilkolására. A megszállt területeken a zsidó telepesek ezekben a percekben is támadják a palesztinokat, miközben Dzsebel el-Mukábber faluban a megszálló izraeli katonaság tömeges letartóztatásokat hajt végre.
Zoom
Az egyik halálos áldozat a zsinagógában (Fotó: Noám Moskowitz)
A Nyugat-Jeruzsálem egyik kerületének számító Hár-Nof városrészben ma reggel hét óra körül két Dzsebel el-Mukábber falubeli férfi baltával és marokfegyverrel fölfegyverkezve behatolt az egyik zsinagógába és támadást hajtott végre a reggeli imát végző zsidók ellen. A támadás folyamán négy zsidó életét vesztette, nyolcan, köztük két rendőr, megsebesült. A két elkövető palesztin a helyszínről elmenekült, az elfogásukra hajtóvadászatot indítottak az izraeli biztonsági erők.
Zoom
Támadás után a zsinagóga előtt (Fotó: Noám Moskowitz)
Dzsebel el-Mukábber kelet-jeruzsálemi palesztin faluba a zsinagógában elkövetett támadást követően behatoltak az izraeli rendőrök és határrendőrök, majd a a lakosság ellenállása közepette tömeges letartóztatásokba kezdtek, elsősorban a két merénylő rokonsága körében.
Zoom
A támadás helyszínére riasztott izraeli fegyveresek (Fotó: Reuters)
Mahmúd Abbász, a Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke elítélte a polgári lakosság elleni merényleteket, irányuljanak azok a palesztinok, vagy a zsidók ellen. Izraeli politikusok Abbász és a palesztin vezetőség megnyilatkozását nem tartják elég egyértelműnek és erélyesnek.
Juszef el-Kudszi - Kuruc.info
Frissítés: A két elkövető, Gasszán és 'Udáj Ábu Dzsamál Dzsebel el-Mukábber faluból elmenekült a zsinagógában elkövetett merénylet után, ám nem sokkal később az izraeli biztonságiak elfogták, és szabályosan kivégezték őket.
Zoom
Gasszán és Udáj Ábu Dzsamál
El-Kudszi - Kuruc.info
2. frissítés: Röviddel ezelőtt vált világossá, hogy a merényletet elkövető két palesztin, Gasszán és 'Udáj Ábu Dzsamál tűzpárbajt vívott az őket üldöző izraeli fegyveresekkel. A tűzpárbaj közben sebesült meg a korábbi hírünkben már említett két izraeli rendőr, közülük az egyik igen súlyosan, a másik közepesen.
Zoom
A holttestek elszállítása a zsinagógából (Fotó: AFP)
A megszállt Kelet-Jeruzsálemhez tartozó Dzsebel el-Mukábberben, a két merénylő falujában, ezekben a percekben is folynak a véres utcai harcok a behatoló izraeli fegyveresek és az ellenálló helybeliek között.
El-Kudszi - Kuruc.info
3. frissítés: Amint arról korábban beszámoltunk, Dzsebel el-Mukábberbe, a jeruzsálemi zsinagógában ma reggel végrehajtott merénylet két elkövetőjének falujába azonnal behatoltak az izraeli katonák és rendőrök. A magánházakba behatoló izraeli fegyveresek gyermekeket és asszonyokat is ütlegeltek. Képünkön az izraeli rendőrökkel vívott tűzharc után kivégzett egyik palesztin, Gasszán Ábu Dzsamal féltestvére látható, akit szintén agyba-főbe vertek Isten ajándékai, majd elhurcolása előtt a háza falának támaszkodva mutatja a testén ejtett sebeket - tette közzé a Kudsz Hírháló nevű palesztin portál.
Zoom
Isten ajándékainak tűzijátéka Dzsebel el-Mukábber faluban
A Dzsebel el-Mukábber faluba vezető utakat a megszállók időközben eltorlaszolták, s jelenleg is folyik a lakossággal szembeni bosszúhadjárat. A magyaroknak egy évvel ezelőtt az Országgyűlés szószékéről erkölcsöt prédikáló Jáír Lápid izraeli miniszter a Jediot Áháronot hírportál tévéjének nyilatkozva kijelentette, hogy a zsinagógában végrehajtott merénylet elkövetőinek házát még ma föl kell robbantani, s a rendőrség pedig nagyon helyesen, példásan járt el, amikor kivégezte őket.

A félholtra vert féltestvér
Mindenesetre a Má'án Palesztin Hírügynökség lehozta a két palesztin merénylő holttestéről készült fényképet. A zsinagóga előtt agyonlőtt két palesztin meztelenül hever az autók között... A fényképről az is kiderül, hogy a különböző nyelvű hírekben emlegetett balta - a merénylők egyik fegyvere - tulajdonképpen húsbárd.

A két kivégzett palesztin merénylő (Fotó: Máán)
J. K. - Kuruc.info