Elsősorban külső tényezők idézték elő azt a helyzetet, amelybe jelenleg került az orosz gazdaság - jelentette ki csütörtöki évértékelő sajtótájékoztatóján Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki szerint a legkedvezőtlenebb helyzetben két évre lesz szükség ahhoz, hogy kilábaljon belőle.
Putyin kijelentette, hogy az olajárak meredek esése miatt elkerülhetetlenné válik a gazdasági átalakítás, "korlátozásokra lesz szükség", és diverzifikálni kell a gazdaságot. Az orosz elnök szerint "az orosz gazdaság általános, 8,4 billió rubeles tartaléka révén" az ország teljesíteni tudja szociális kötelezettségeit. A rossz gazdasági helyzet ellenére az év első tíz hónapjában 0,7 százalékkal nőtt a hazai össztermék (GDP), és az éves növekedés várhatóan 0,6 százalékos lesz - mondta Putyin.
Az orosz elnök azzal vádolta csütörtökön a Nyugatot, hogy birodalomnak képzeli magát, újabb falakat épít, ami szerinte jelenleg a nemzetközi viszonyok legnagyobb problémája.
Vlagyimir Putyin kremlbeli évértékelő sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a NATO keleti bővítési és a rakétapajzs létesítése is "felépítést" jelent. Miközben a világ a berlini fal leomlásának évfordulóját ünnepli, folytatódik szerinte az elválasztó vonalak kiépítése, ami jelenleg a nemzetközi viszonyok legnagyobb problémáját képezi - tette hozzá. "A partnereink nem álltak le ezzel, úgy döntöttek, hogy győztesek, ők a birodalom, és mindenki más vazallus, akit el kell nyomni" - mondta Putyin. Hozzátette, hogy a külföldnek meg kell értenie a válságkezelésben, így az ukrajnai rendezésben tanúsított meglehetősen kemény orosz álláspontból, hogy véget kell vetni a "falak" építésének, és közös humanitárius, biztonsági és szabad gazdasági teret kell létrehozni.
Az ukrajnai helyzetet az a büntetőhadjárat és kártékony gazdasági blokád határozza meg, amelyet a kijevi kormány folytat az ország keleti része ellen - jelentette ki csütörtöki évértékelő sajtótájékoztatóján Vlagyimir Putyin orosz elnök. Hozzátette ugyanakkor, hogy Oroszország kész közvetíteni az ukrán válság mielőbbi, politikai úton való rendezésében. Putyin azt mondta, Moszkva célja az, hogy helyreállítsák Ukrajna politikai egységét. Ukrajnának azonban tiszteletben kell tartania a délkeleti országrész lakosságát - tette hozzá.
(MTI)