Izrael felfüggesztette a Palesztin Hatóságnak járó vám- és adóbevételek folyósítását válaszul arra, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök benyújtotta Palesztina csatlakozási kérelmét a Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC) - közölték hivatalos források szombaton.
A döntés értelmében felfüggesztik az adóbevételek átutalását, amelyeket Izrael a Palesztin Hatóság helyett és számára szed be, és havonta folyósít a palesztin vezetésnek. Ezen adók és vámok összege mintegy 500 millió sékelt (125 millió dollárt) tesz ki havonta. Szakértők szerint ez a bevétel nagyjából a kétharmadát jelenti a Palesztin Hatóság költségvetésének.
A tájékoztatás szerint a decemberi vám- és adóbevételek átutalása pénteken lett volna esedékes, ennek azonban nem tett eleget az izraeli vezetés. A neve elhallgatását kérő illetékes elmondta, hogy a felfüggesztésről Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök döntött, miután egyeztetett a kormány tagjaival.
A Palesztin Hatóság pénteken nyújtotta be csatlakozási kérelmét a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbírósághoz. A palesztin vezetés célja a csatlakozással az, hogy Izraelt háborús bűnök elkövetésével vádolhassák meg, s ezzel egyrészt fokozzák az ország diplomáciai elszigeteltségét, másrészt pedig a nemzetközi médiában is rámutathassanak az izraeli agresszió mértékére.
Az 1993-ban kötött oslói egyezmény szerint a palesztinok számára Jeruzsálem gyűjti be az adóbevételeket, főként ebből fizetik a palesztin állami szervek működését.
(MTI nyomán)