Az Egyesült Államok a hadszíntéren is védelmezni fogja azokat a "mérsékelt" szíriai lázadókat, akiknek a kiképzésére és felfegyverzésére készül - mondta helyi idő szerint hétfőn Washingtonban az Iszlám Állam szervezetének ügyében eljáró amerikai különmegbízott.
"Egyértelműen az a tervünk, hogy nemcsak kiképezzük és felszereljük a legkorszerűbb fegyverekkel, de meg is védjük majd őket az adott pillanatban" - magyarázta John Allen nyugalmazott amerikai tábornok az Atlantic Council (Atlanti Tanács) nevű külpolitikai elemzőközpont egy rendezvényén. A leendő védelmükre vonatkozó lehetőségek "mind mérlegelés tárgyát képezik" - tette hozzá Allen a pódiumbeszélgetés moderátorának válaszolva, aki egy repüléstilalmi övezet létrehozásának esélyéről kérdezte őt. "Fontos, hogy ne gondolják azt, hogy ne támogatnánk majd ezeket a harcosokat" - jelentette ki a különmegbízott.
John Allen "kellemes csalódásként" említette az amerikai kiképzésre jelentkező szíriaiak számát. Mint mondta, már közel 1500 jelöltjük van. A céljuk, hogy idén ötezer mérsékelt lázadót, három év alatt pedig 15 ezret részesítsenek kiképzésben. A kiképzőtáboroknak három ország, Törökország, Szaúd-Arábia és Katar biztosít majd helyet - tette hozzá.
(MTI nyomán)