Hogy hány áldozata van a több mint hét évtizede lezajlott holokausztnak, azt törvény mondja ki. Szinte naponta emlékezetünkbe is idézik a hatmilliós számot, nehogy véletlenül elfelejtsük. Arról azonban egyáltalán nem esik szó a cionista médiában, hogy hány áldozata van a napjainkban is zajló „terrorellenes háborúnak”. Három nemzetközi jogvédő orvosszervezet - az Orvosok a Társadalmi Felelősségért, az Orvosok a Globális Túlélésért, valamint a korábban Nobel-díjjal jutalmazott Orvosok a Nukleáris Háború Megakadályozásáért – közös jelentésben kísérelte meg a 12 éve zajló, elsősorban Izrael érdekében indított „terrorellenes háború” következtében meghalt emberek számának meghatározását.
Zoom
Tévedésből jó párszor hullottak amerikai bombák afgán "szövetségeseikre"
A dokumentum szerint Irakban, Afganisztánban és Pakisztánban 1,3 millióan vesztették életüket az USA vezette koalíció agressziója nyomán. Ebben a számban azonban nincsenek benne a Líbiában, Szíriában Jemenben, Szomáliában és másutt meggyilkolt nők, férfiak és gyermekek.
Ugyanakkor a jelentés arra is rámutat, hogy az 1,3 milliós szám is egy meglehetősen óvatos „becslésnek” tekinthető. Lehetséges ugyanis, hogy a három említett országban „2 milliónál is többen” haltak meg a „terrorellenes háborúban”. Ugyanakkor azok a számítások, amelyek 1 milliónál kevesebbre becsülik az áldozati számok, “nagyon valószínűtlenek” – olvasható a dokumentumban.

Iraki gyász
A három orvosszervezet közös jelentésében továbbá leszögezi: a leginkább valószínűnek tekinthető 1,3 milliós áldozati szám „hozzávetőleg 10-szer nagyobb, mint amiről a közvéleménynek, a szakértőknek és a döntéshozóknak tudomása van, illetve amelyet a médiumok és a nagyobb nem kormányzati szervek propagálnak”. A holokauszt „tagadásáért”, sőt „jelentőségének kisebbítéséért” börtön jár a nyugati világban, ezzel szemben a „terrorellenes háború” áldozatainak számát kötelező kisebbíteni és jelentéktelen színben feltüntetni?
A dokumentum megállapítja: Irakban legalább egymillió ember - az összlakosság 5%-a - vesztette életét a háborúval összefüggő cselekményekben 2003 márciusa óta. Ebben a számban azonban nincsenek benne a hozzávetőleg 3 millió iraki menekült körében történt halálesetek, melyek az otthonaikat elhagyni kényszerülő emberek sanyarú életviszonyainak számlájára írhatók.
Zoom
Az aleppói Omajjád mecset 2010-ben (állítólag itt őrzik Keresztelő Szent János fejét)
Zoom
A világörökségi helyszín pár évvel későbbi "nyugatias" képe
Az orvosszervezetek számításai szerint Afganisztánban 220 ezer, Pakisztánban pedig 80 ezren haltak meg a „demokratikus” Nyugat katonai fellépése következtében az elmúlt 12 esztendő alatt. A jelentés megerősíti egy közelmúltban napvilágot látott ENSZ-dokumentum megállapításait, melyek szerint 2009 óta (amikor is világszervezet első ízben adott ki jelentést a témában) 2014-ben volt a legmagasabb a polgári áldozatok száma a balsorsú közép-keleti országban.
Az orvosok jelentésük elkészítése során az ENSZ, illetve egyes kormányok, nem kormányzati szervek közvetlen és követett adataira támaszkodtak, de különböző más dokumentumokat és számításokat is tekintetbe vettek.
Dr. Robert Gould, az Orvosok a Társadalmi Felelősségért elnevezésű szervezet egyik amerikai vezetője a következőképpen foglalta össze a tanulságokat: „Egy olyan időben, amikor azon gondolkodunk, hogy kivonjuk erőinket Afganisztánból, ugyanakkor a kormányzat új felhatalmazást akar a Szíriában és Irakban végrehajtandó katonai műveletek kiterjesztése érdekében, ez a fajta elszigeteltség a valóságtól a kormányunk érdekeit szolgálja, amely folytatni kívánja a háborút, állítólag a terrorizmus ellen. Ennek a háborúnak iszonyatos emberi ára van a régió népeinek körében, azonban mi itt az USA-ban is megszenvedjük a véget nem érő háborúskodás hatalmas pénzbeli költségeit.”

Menekültté vált asszír keresztények
A három orvosszervezet jelentésének bevezetőjében – melyet dr. Robert Gould és dr. Tim Takaro közösen írt – a szerzők leszögezik: a közvéleményt tudatosan vezetik félre a „terrorellenes háború” valóságos természetét és annak következményeit illetően.
„Az USA politikai elitje számára az a kifizetődő, hogy a napjainkban is zajló erőszakos konfliktusokat belső, történelmi, vallási okokra visszavezethető ellenségeskedéseknek mutatják be. Igyekeznek azt a látszatot kelteni, mintha a felkelések és a harcok során tapasztalható brutalitás semmiféle kapcsolatban nem lenne a külső erők évtizedek óta zajló beavatkozásával” – szögezi le a két orvos, hozzátéve: „Azzal, hogy az áldozatok számát tudatosan kisebbítik, elősegítik a jelenleg is zajló nyugati intervenció folytatását, mivel jelentősen csökkentik a felelősség súlyát”.
Perge Ottó - Commondreams.org nyomán