Az már eldöntött kérdés, hogy lesz megállapodás az orosz SZ-300-as légvédelmi rakétarendszerek szállításáról Oroszország és Irán között - közölte Hoszein Dehgán iráni védelmi miniszter csütörtökön Moszkvában.
"Hat évvel ezelőtt már aláírtuk ezt a szerződést, amelynek bizonyos részeit a mai körülményekhez fogjuk igazítani" - jelentette ki Hoszein Dehgán iráni védelmi miniszter, aki a Moszkvában rendezett nemzetközi biztonsági konferencián vett részt.
A hét elején Vlagyimir Putyin orosz elnök feloldotta a légvédelmi rakétarendszerek iráni szállítására Oroszország által önként vállalt tilalmat. Az orosz államfő csütörtökön maga is beszélt arról, hogy ösztönözni kell Iránt a nemzetközi közösséggel zajló, építő jellegű együttműködés folytatására az atomprogramról folyó tárgyalásokon, és ennek egyik eszköze az SZ-300-as rendszerek szállítási tilalmának feloldása. Putyin azt mondta: "Iráni partnereink nagyon nagy rugalmasságot és világos szándékot mutatnak a kompromisszumra az iráni atomprogramról."
Hoszein Dehgán a nemzetközi biztonsági tanácskozáson javaslatot tett egy többoldalú védelmi együttműködésre egyes keleti országokkal. "Szeretném támogatásomról biztosítani egy többoldalú védelmi együttműködés kidolgozását Kína, Irán, Oroszország és India között, ez szembeszállna a NATO céltudatos keleti terjeszkedésével és az Európába telepített rakétapajzzsal" - érvelt.
(MTI)