Több amerikai nagyvárosban tüntetők százai vonultak ismét az utcákra tiltakozva a "rendőri erőszak" ellen, Philadelphiában össze is csaptak a rendőrséggel.
Az előző naphoz hasonlóan helyi idő szerint csütörtökön is tömeges tiltakozó megmozdulásokat tartottak több amerikai nagyvárosban, "szolidaritást vállalva" a baltimore-iakkal. Baltimore-ban szigorú hatósági intézkedéseket, egyebek mellett egyhetes kijárási tilalmat vezettek be a súlyos zavargások miatt.
Csütörtökön az eddig nyugalmas keleti parti Philadelphiában is erőszakossá fajult egy békésnek induló tüntetés. A rendőrök megpróbálták útját állni a tüntetőknek egy főútnál, ami kiváltotta a horda haragját. A tiltakozók összecsaptak a rendőrökkel, de egyelőre nem tudni, hogy vannak-e sérültek, és voltak-e előállítások.
Baltimore-ban ismét több százan vonultak az utcára csütörtökön, néhány órával az este tíz órakor kezdődő éjszakai kijárási tilalom kezdete előtt. Plakátjaikon a rendőrségi "terror" elleni feliratok voltak.
Zoom
A tiltakozók között volt Carmelo Anthony, az amerikai profi kosárlabda-bajnokság, az NBA egyik sztárja, akik gyerekkorát töltötte a városban.
Baltimore-ban a zavargások kezdete, hétfő óta mintegy száz rendőr sérült meg.
Zoom
A baltimore-i rendőrség csütörtökön - egy nappal a korábban bejelentett határidő előtt - átadta a Freddie Gray halálára vonatkozó nyomozásának előzetes eredményét az ügyészségnek, amely el fogja dönteni, hogy vádat emeljen-e a hat rendőr ellen, akik őrizetbe vették a négert. Az ABC tévétársaság a rendőrségi jelentésre hivatkozó értesülése szerint a nyomozás nem talált bizonyítékot arra, hogy Gray a videóra vett őrizetbe vétele során szenvedett volna halálos sérülést. A halottkém arra a megállapításra jutott, hogy a "fiatalember" akkor szeghette a nyakát, amikor a rabszállító furgon hátsó falához csapódott. Gray fejsérülést is szenvedett a jármű hátsó részének egyik csavarjától.
(MTI nyomán)