Az Egyesült Államok nyugati partjának több városában is erőszakossá fajultak a május elsejei felvonulások, több tucat embert őrizetbe vettek.
A kaliforniai Oaklandben és több más nyugati parti városban a "feketékkel szembeni rendőri erőszak" (Baltimore-ban pont néger rendőrök törték el bűnöző fajtársuk gerincét - a szerk.) elleni tiltakozások torkollottak erőszakba péntek késő estére - közölték a hatóságok és a helyi média.
Oaklandben néhány száz tüntető randalírozott, több száz kirakatot betörtek, egy autót felgyújtottak, több másikat pedig megrongáltak egy autókereskedésben. Ebben a San Franciscóhoz közeli városban voltak kiterjedt zavargások 2010-ben, miután egy fehér rendőrtiszt lelőtt egy fekete férfit.
Az oregoni Portlandben paprika spray-vel és hanggránátokkal oszlatták fel a felvonuló tömeget a rendőrök, miután demonstrálók megdobálták őket és - bejelentett útvonaluktól eltérve - fel akartak menni egy lezárt hídra.
A Washington állambeli Seattle-ben "antikapitalista tüntetők" kerültek összetűzésbe a hatóságokkal. A demonstrálók csavarokkal és kövekkel dobálták meg a rendőröket, kirakatokat törtek be és kukákat gyújtottak fel, míg a rendőrök hanggránátokkal oszlatták őket. Három rendőr megsérült, közülük kettő súlyosan, 16 embert őrizetbe vettek - közölték a hatóságok.
Baltimore-ban ugyanakkor az utóbbi napok zavargásai után békésen és a beszámolók szerint jó hangulatban zajlott a május elseje. Szombatra viszont több ezres tüntetést hirdettek meg az állítólagos rendőri erőszak elleni tiltakozás jegyében, a rendfenntartó erőket készültségbe helyezték.
A keleti parti városban a hét elején azért törtek ki erőszakos demonstrációk, mert áprilisban rendőri őrizetben életét vesztette Freddie Gray, egy 25 éves néger bűnöző. Az ügyben pénteken hat rendőr ellen (köztük három néger) emberölés miatt vádat emeltek, a híradások szerint ez is hozzájárult ahhoz, hogy nyugodtan (értsd: fosztogatás, gyújtogatás nélkül - a szerk.) teljenek a pénteki rendezvények.
(MTI nyomán)