A Human Rights Watch, a Transparency International és az Amnesty International is azon "civil" szervezetek között van, amelyeket egy tegnap jóváhagyott törvény alapján már holnap kiebrudalhatnak Oroszországból. Egy képviselő már kezdeményezte is öt bajkeverő nemzetközi szervezet kivizsgálását.
A sajnos Magyarországon is jól ismert Human Rights Watch és a Transparency International is azon civil szervezetek között van, amelyeket egy tegnap jóváhagyott orosz törvény alapján betilthatnak Oroszországban. Egy képviselő kezdeményezte öt szervezet kivizsgálását. Egy nappal azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök jóváhagyta a nem kormányzati szervezetek (NGO) működését szabályozó törvényt - amely alapján nemkívánatossá minősíthetnek olyan szervezeteket amelyek "veszélyeztetik Oroszország alkotmányos rendjének alapjait, védelmi képességeit és biztonságát" -, az orosz duma egyik képviselője hétfőn kérvényezte a legfelsőbb ügyészségtől négy nemzetközi és egy orosz NGO nemkívánatosságának megvizsgálását.
Zoom
Akkor háromra kezdődhet a nemzetközi ajvék
Az Oroszországi Liberális Demokrata Párt (LDPR) parlamenti képviselője, Vitalij Zolocsevszkij az oroszországi Transparency International, a - névleg - nemzetközi szinten vállalati és politikai korrupciót figyelő szervezet, a moszkvai Carnegie Center amerikai külpolitikai elemző alapítvány, International Memorial, orosz emberi jogi és szovjetmúltkutató szervezet, a Human Rights Watch nemzetközi "jogvédő" szervezet, valamint az Amnesty International, az "emberi jogok elismertetéséért" küzdő nemzetközi szervezet működésének kivizsgálását kérvényezte. Alekszandr Cserkaszov, az orosz NGO szervezet tagja szerint a vasárnap életbe lépett jogszabályt "önkényesen lehet értelmezni", s meghatározása "homályos".
A törvény alapján azokat az NGO-kat nyilváníthatják nemkívánatosnak, amelyek "veszélyeztetik Oroszország alkotmányos rendjének alapjait, védelmi képességeit és biztonságát". Az ilyen szervezetek működését betilthatják és közigazgatási, valamint büntetőjogi felelősségre vonhatják, vagyonukat befagyaszthatják. A döntést az orosz legfőbb ügyész, vagy helyettesei hozhatják meg a külügyminisztériummal egyeztetve. A jogszabály értelmében a betiltott szervezetek tevékenységében való részvételt is büntetik Oroszországban, így például sem a bankok, sem a kormányzati szervek nem működhetnek velük együtt. Cserkaszov azon lamentált, hogy a törvény alapján így a bíróságnak sem szabad a "nemkívánatosakkal" együttműködni, amely azért lesz "kellemetlen", mert ha "nemkívánatosnak" kiáltják ki szervezetét, nem tudnak majd fellebbezni szegények.
A bíróságok szabálysértési eljárásban jelentős pénzbüntetést róhatnak ki: ha valaki "rendszeresen" megsérti a törvényt - egy évben két alkalomnál többször - akkor őt büntetőjogi felelősségre vonhatják. Ez akár ötszázezer rubeles (közel 3 millió forintos) pénzbüntetést, vagy 15 nap kötelező munkavégzést, illetve többéves szabadságvesztést is jelenthet.
(HVG nyomán)