Lángra kapott a száraz fű a csernobili atomerőmű tiltott övezetében, a zóna határán, körülbelül 30 kilométerre az 1986-ban felrobbant létesítménytől – hozta nyilvánosságra kedden az ukrán katasztrófavédelem.
A kiszáradt fű előző nap gyulladt ki az elhagyott Kovsilivka és Poliszke települések környékén, majd a lángok átterjedtek a nádasra is a Vuzs folyó árterületén. A több fészekből álló tűz körülbelül 130 hektárt érint.
Oleh Melcsuckij, a katasztrófavédelmi szolgálat helyettes vezetője kedd délutáni kijevi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a lángok egyelőre nem terjedtek át az erdős területre.
Igor Sevcsenko környezetvédelmi miniszter szerint nem áll fenn a veszélye annak, hogy a tűz elérné az atomerőművet.
Kedden 117-en 24 technikai eszközzel fogtak a tűzoltáshoz, amelybe napközben már repülőgépeket is bevontak. A katasztrófavédelem szerint az illetékes hatóságok ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet, azt viszont nem tudják megmondani, mennyi idő kell a lángok teljes eloltásához.
A kijevi városvezetők közölték, hogy a csernobili zónában égő tűz miatt sem a radioaktív sugárzás szintje, sem a levegőbe került káros anyagok mennyisége nem haladta meg a megengedett mértéket a fővárosban.
A csernobili atomerőmű Kijevtől körülbelül 120 kilométerre északra fekszik.
(MTI)