Az „undorító német" képzete régóta eltűnt a lengyel közgondolkodásból, írja a Suedwest Presse német újság.
"Még a nemzeti-konzervatív Jog és Igazság Pártja (PiS) sem folyamodott németellenes hangnemhez a soron következő parlamenti választások előtt. A felmérésekből világosan kitűnik, hogy Merkel a legnépszerűbb külföldi politikus" - írja a lap.

Merkel és lengyel kollégája, Ewa Kopacz
A lengyelek rajongása szinte határtalan, hiszen a hetente kiadásra kerülő „Wprost" magazin a német kancellárt jelölte az „Év emberének", és megállapította, hogy az EU a pénzügyi válság idején kiegyensúlyozó szerepet játszott.
Tíz évvel ezelőtt a helyzet egészen más volt. A CDU egyik képviselőjét, Erika Steinbachot az „undok német" elnevezéssel illették és személyéről a lap még - figyelem, most jön az iszonyat! - SS-egyenruhás rajzot is közölt.

Erika Steinbachnak még régi hagyományokat idéző viselettel kedveskedtek
A lengyelek attól tartottak, hogy a bajkeverő szerepét igyekeznek rájuk kényszeríteni, mára azonban ez az érzés a múlté.
A cikk megemlíti azt is, hogy a korábbi külügyminiszter, Radosław Sikorski az euróválság időszakában kijelentette: Lengyelország kevésbé fél a németek vezető szerepétől, mint a németek tétlenségétől.
(Figyelő nyomán)