Németországban az idei év eleje óta több mint 300 ezer menedékkérelmet nyújtottak be - közölte szombaton a Die Welt című német újság.
A konzervatív napilap szerint - amely a német tartományi belügyminiszterek pénteki telefonos egyeztetésén elhangzottakat ismerteti - a 16 tartományban idén eddig 302 415 menedékkérőt regisztráltak. Ez a szám lényegesen magasabb a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) statisztikájában szereplőnél: ez utóbbi egyelőre 250 ezer menedékkérőről beszél. A Die Welt szerint azért, mert a BAMF-nál még nem dolgozták fel az összes tartományi adatot.
Zoom
Bevándorlók várnak az első regisztrációjukra a rosenheimi vasútállomáson (MTI/AP/Matthias Schrader)
A szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal korábban 450 ezer menedékkérő érkezését valószínűsítette a 2015-ös év egészére, ma viszont már 500 ezerről beszél. Sőt, egy másik német lap, a Der Tagesspiegel szerint a "belső becslések" egyenesen 600 ezer menedékkérőt jósolnak az idei esztendőre. Ez háromszorosa lenne a tavalyi adatnak (akkor 202 ezer ember érkezett), miközben a 2014-es statisztika is 60 százalékkal volt magasabb a 2013-asnál.
A BAMF épp pénteken jelentette be, hogy júliusban minden korábbinál több, 79 ezer menedékkérő érkezett Németországba. A menekülthullám dimenzióit mutatja, hogy egy hónap alatt majdnem kétszer több menedékkérőt regisztráltak, mint tíz éve - 2005-ben - 12 hónap alatt. "El sem tudtuk volna képzelni", hogy egy hónap alatt ilyen sokan érkeznek - nyilatkozott pénteken Manfred Schmidt, a BAMF elnöke a bajorországi Münchenben.
Németország - mindenekelőtt jó gazdasági helyzete miatt - a bevándorlók első számú célpontjának számít Európában.
(MTI nyomán)