A magukat szíriainak valló migránsok mintegy 30 százaléka valójában nem szíriai - mondta pénteken Berlinben a német belügyminisztérium szóvivője. Számos szíriai útlevél hamisnak bizonyul, sok migráns, aki szíriainak vallja magát, egy szót sem tud arabul.
Tobias Plate szerint azok közül a bevándorlók közül, akik regisztrációjuknál azt mondják magukról, hogy Szíriából érkeztek, valójában nem mindenki onnan származik, körülbelül egyharmaduk hamisat állít magáról. A szóvivő ugyanakkor elismerte, hogy e kijelentését nem tudja pontos statisztikai adatokkal alátámasztani, ez a szám csupán a regisztráció helyszínén működő hatóságoknak - elsősorban a rendőrségnek és az Európai Unió határvédelmi ügynökségének (Frontex) - a becslésén alapul.
Thomas de Maiziere német belügyminiszter egy sajtóértekezleten elmondta: számos szíriai útlevél hamisnak bizonyul, sok migráns, aki szíriainak vallja magát, egy szót sem tud arabul.
Németországba soha nem látott mértékben áramlanak be a bevándorlók, különösen azután, hogy Berlin bejelentette, szíriaiakat nem fog visszatoloncolni abba az országba, ahol beléptek az EU területére, ügyüket pedig gyorsított eljárással kész elbírálni. Az idén Németország 800 ezer menedékkérőre számít, tavaly csak mintegy 200 ezer volt a számuk. Januártól július végéig 256 938 bevándorló nyújtott be menedékkérelmet Németországban, közülük 55 587 mondta magáról azt, hogy szíriai.
(MTI)
Kapcsolódó: