Vytenis Andriukaitis, az Európai Unió egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztosa alaptalannak nevezte pénteken azt a félelmet, hogy a "menekültek" betegségeket hurcolhatnak be Európába.
Az EU egészségügyi hatóságai folyamatosan figyelik a fejleményeket, amellett vannak a fertőző betegségek feltárására és megfékezésére szolgáló intézkedések - mondta a litván EU-biztos az ELTA litván hírügynökségnek. A helyzetet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is figyelemmel követi.
A "menekülteket" beoltják, megállapítják származási országukat és a lehetséges betegségeiket. Az ugyanakkor nehezen megállapítható, hogy a menekült gyermekeket beoltották-e már hazájukban - magyarázta az uniós biztos.
Nyilatkozatában Andriukaitis bírálta a litván társadalom "menekültekhez" való hozzáállását. "A közösségi hálók tele vannak mítoszokkal, sztereotípiákkal, félelemkeltéssel és más hasonlókkal" - mondta. A valóság azonban mást mutat - hangsúlyozta.Az EU egészségügyi hatóságai folyamatosan figyelik a fejleményeket, amellett vannak a fertőző betegségek feltárására és megfékezésére szolgáló intézkedések - mondta a litván EU-biztos az ELTA litván hírügynökségnek. A helyzetet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is figyelemmel követi.
(MTI nyomán)