A legújabb értesülés szerint a hírszerzők bizonyítékot találtak arra, hogy a szombaton lezuhant Metrojet-gép rakterében bombát rejtettek el. A brit kormány ezt már szerdán tudta, ezért rendelte el a környéken a légi járatok leállítását. A szerkezetet közvetlenül a gép felszállása előtt csempészhette a raktérbe valaki, aki hozzáfért a csomagtérhez.
Brit titkosszolgálati munkatársak lehallgatott beszélgetésekben bizonyítékot találták arra, hogy bombát csempésztek a múlt szombaton lezuhant Metrojet-gép csomagterébe - adta hírül a Sky News. A brit kormány szerdán értesült a titkosszolgálati információról, de az csak most szivárgott ki.
Az már majdnem biztos volt korábban is, hogy a gépen robbanás történt, de most kézzel fogható bizonyítékot is szereztek a gyanúra.
A brit kormány két napja függesztette fel a helyi légi járatok közlekedését, miután a hírszerzés Sínai-félszigeti militáns csoportok közötti lehallgatott beszélgetések alapján arra jutott, terrorcselekmény vezethetett a légi katasztrófához. Az egyiptomi és az orosz kormány ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy még túl korai következtetéseket levonni - egészítette ki a Sky News értesülését a BBC.
A biztonsági szolgálatok nyomozói arra gyanakodnak, hogy olyan ember csempészhette fel a bombát a gépre, aki hozzáfért az utasszállító csomagteréhez, közvetlenül az előtt, hogy a repülő felszállt. Nem világos még, hogy a szerkezetet a csomagok tetejére tették vagy valamelyik bőröndben rejtették el.
Az Iszlám Államhoz közel álló Sínai-félszigeti fegyveres csoportok már kezdetben magukra vállalták a merényletet, annak módjáról ugyanakkor nem mondtak semmit. Az Iszlám Állam Oroszország és az Egyesült Államok ellen is háborút hirdetett a szíriai légicsapások miatt.
A múlt szombati tragédiában 224 ember vesztette életét, az áldozatok többsége orosz állampolgár volt.
A Sarm es-Sejkben ragadt brit turisták pénteken térhetnek haza, de csak kézipoggyászt vihetnek magukkal.
Frissítés: Putyin elrendelte az Egyiptomba tartó légi járatok felfüggesztését - hazavitetné az oroszokat
Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte pénteken az Egyiptomba tartó orosz légi járatok felfüggesztését, és utasította a kormányt, hogy dolgozza ki az Egyiptomban tartózkodó orosz állampolgárok hazahozatalának mechanizmusát.
A Kogalymavia, azaz nemzetközi nevén Metrojet orosz légitársaság repülőgépe eddig tisztázatlan okokból október 31-én zuhant le a Sínai-félszigeten, miután az egyiptomi Sarm-el-Sejk üdülőhelyről elindult Szentpétervárra. A gépen 217 utas, köztük 17 gyermek és 7 főnyi személyzet tartózkodott, a katasztrófát senki nem élte túl.
A pénteki brit sajtó szerint a brit és az amerikai hírszerzés olyan adatokhoz jutott, amelyek egyértelműen arra vallanak, hogy pokolgépes merénylet okozta a gép katasztrófáját. A Sky News szerint a brit titkosszolgálat lehallgatott beszélgetésekben bizonyítékot talált arra, hogy bombát csempésztek a múlt szombaton lezuhant Metrojet gép csomagterébe. A brit kormány szerdán értesült a titkosszolgálati információról, de az csak most szivárgott ki.
A brit kormány két napja függesztette fel a helyi légi járatok közlekedését, miután a hírszerzés Sínai-félszigeti militáns csoportok közötti lehallgatott beszélgetések alapján arra jutott, terrorcselekmény vezethetett a légi katasztrófához.
2. frissítés: Hirtelen robbanás történt, az egyiptomi hatóságok szombaton közlik a feketedobozok vizsgálatának eredményét
A Sínai-félszigeten lezuhant orosz repülőgép feketedobozainak vizsgálata, összevetve a szerencsétlenség helyszínen talált nyomokkal, valamint a nyomozók tapasztalataival, "nyomatékosan alátámasztja" azt a feltételezést, hogy merénylet történt - erősítette meg pénteken a francia hírügynökség és a France2 közszolgálati televízió kairói tudósítója.
A repülési adatokat rögzítő feketedoboz (Flight Data Recorder) vizsgálata és a pilótafülkében rögzített hangok (Cockpit Voice Recorder) azt jelzik, hogy műszaki téren és a pilóták közötti beszélgetésben is "minden rendben volt" a repülés 24. percéig, amikor is mind a két feketedoboz hirtelen abbahagyta a működését. Ez pedig annak a jele, hogy nagyon hirtelen történt, robbanásszerű volt a kabinnyomás csökkenése - közölte egy meg nem nevezett forrás az AFP hírügynökséggel.
A forrás szerint nagyon valószínűtlennek tűnik, hogy technikai meghibásodás vagy tűz okozott robbanást, mert a jelzőberendezések szinte biztosan jeleztek volna valamit, mielőtt leálltak, és a pilóták is utaltak volna rá.
Ilyen okokból "elvileg lehetséges egy véletlenül és hirtelen bekövetkezett robbanás, de a valóságban nagyon kicsi a valószínűsége" - vélte a forrás, aki szerint egy repülőgép olyan hirtelen nem áll le repülési magasságban, mint ahogy azt az adatok mutatják, kivéve, ha hirtelen robbanás történik.
A témával foglalkozó internetes oldalak szerint a kabinnyomás robbanásszerű csökkenése kevesebb mint fél másodperc alatt következik be, azonnali károsodásokat okozva a tüdőben és a repülőgép szinte azonnali szétesését eredményezve. Ezzel magyarázható, hogy a roncsok és a holttestek nagyon kiterjedt térségben szóródtak szét a Sínai-félszigeten.
Egy légügyi szakértő szerint a kábelek, amelyek a repülés adatait rögzítő jelzőszerkezeteket kötötték össze a berendezés különböző részeivel, azonnal leszakadtak, a feketedobozok ezért "némultak el" azonnal a robbanás után.
A France2 közszolgálati televízió értesülése szerint a feketedobozok vizsgálatának eredményét szombaton tervezik hivatalosan bejelenteni az egyiptomi hatóságok.
(MTI - HVG - nyomán)
Kapcsolódó: