Az égei-tengeri szigeteken hétfőn csupán néhány tucat migránst regisztráltak, holott eddig hónapokon át naponta ezreket vettek nyilvántartásba.
A görög bevándorlásügyi minisztérium egyik illetékese hétfőn az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy a hétvége óta az összes égei-tengeri szigeten néhány száz bevándorlót regisztráltak csak, ami a rossz időjárás mellett betudható annak is, hogy a nyugat-balkáni országok és Szlovénia döntött határaik lezárásáról a gazdasági migránsok előtt.
Mint megjegyezte, az sem kizárt, hogy Törökország az Európai Unió nyomására erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy megakadályozza a migránsok útnak indulását Európába.
Muníció migránssimogatóknak
Egy négyéves kislány holttestét sodorta partra a tenger a törökországi Bodrum üdülőhelynél található sziklákon - jelentette hétfőn az Anadolu török állami hírügynökség. A kislány azon a csónakon utazott, amely november 18-án süllyedt el a török partoktól a görögországi Kosz-sziget felé tartó út során. Az illegális bevándorlókat szállító csónakban összesen 15-en voltak. A Save the Children gyermekvédelmi szervezet szerint szeptember óta több mint hetven kiskorú migráns fulladt a tengerbe a nyugat-törökországi partoktól a görög szigetekre vezető vízi utakon.
A görög szigetek közül a legtöbb migránst fogadó Leszboszra vasárnap mindössze 42 illegális bevándorló érkezett, holott pár napja 24 óra leforgása alatt még nagyjából 2500-an értek ott partot.
A görög rendőrség eközben arról számolt be, hogy az ország keleti részén, a török határhoz közel, egy teherautó rakterében 33 szíriai bevándorlóra bukkantak egy közúti ellenőrzés során. A jármű sofőrjét és utasát - két bolgár állampolgárt - őrizetbe vették embercsempészet gyanúja miatt.
Január óta mintegy 653 ezer migráns érkezett az Égei-tengeren át Görögországba a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint.
A nyugat-balkáni országok és Szlovénia múlt csütörtökön döntött úgy, hogy ezentúl "csak" a háború sújtotta övezetekből - így Szíriából, Afganisztánból és Irakból - származókat engedi át a határon.
(MTI nyomán)