Pakisztán megtiltotta harminc Görögországból visszatoloncolt migránsnak csütörtökön, hogy elhagyja azt a repülőgépet, amelyen megérkezett Iszlámábádba.
Zoom
"A belügyminiszter utasítására a Szövetségi Nyomozó Hatóság (FIA) nem engedte ezeknek a törvénytelenül deportált embereknek és a repülőgép személyzetének a gép elhagyását" - olvasható a pakisztáni minisztérium közleményében.
"Dacára annak, hogy korábban minden kérdést tisztáztunk az európai biztossal, a pakisztáni törvényeket megsértették, ami megengedhetetlen" - mondta Csaudri Niszár Ali Hán pakisztáni belügyminiszter. Azt ugyanakkor nem pontosította, hogy milyen megfontolásokból utasították vissza ezeket az embereket.
A bérelt utasszállító repülőgéppel érkezett migránsokkal utaztak olyanok is, akik kitoloncolását Iszlámábád jogosnak minősítette, így tizenkilencen elhagyhatták a gépet, mielőtt az visszafordult a 30 utassal.
Az Európai Unió migrációügyi biztosa a múlt héten közölte, hogy Pakisztán be fogja tartani az EU-val kötött megállapodást.
Az eset egy héttel azt követően történt, hogy Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Unió migrációügyi biztosa tárgyalásokat folytatott az illegális bevándorlók visszafogadásáról kötött szerződés újbóli alkalmazásáról. Pakisztán és az EU 2009-ben kötötte meg a kérdéses megállapodást, amelynek értelmében Iszlámábád köteles visszafogadni az EU-ba illegálisan érkezett állampolgárait, illetve más olyan állampolgárokat, akik Pakisztán területén keresztül jutottak el illegálisan az unióba.
A pakisztáni belügyminiszter november elején jelentette be az egyezmény felfüggesztését Nagy-Britannia kivételével az összes uniós tagállamra vonatkozóan, az érintett országok állítólagos visszaéléseire hivatkozva.
Uniós statisztikák szerint évente mintegy 50 ezer Pakisztáni állampolgár érkezik az EU-ba legális munkavállalóként, míg tavaly 21 ezer embert toloncoltak vissza Pakisztánba, amiért az erre jogosító engedélyek hiányában tartózkodott az unió területén.
Miután a macedón hatóságok november 19. óta csak a szíriai, iraki vagy afgán állampolgárokat engedik be Görögország irányából, a határ görög oldalán több ezren torlódtak fel, köztük sok pakisztáni migráns.
(MTI)