Orosz csapatok egy második légi támaszpontot építhetnek ki Szíriában, Homsztól 40 kilométerre délkeletre - közölte a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) aktivista szervezet csütörtökön.
A Suajrát légi támaszponton hetek óta erődítési és kifutópálya-fejlesztési munkálatok zajlanak, ami azt jelezheti, hogy Moszkva kész kiterjeszteni az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni légi csapásait - mondták a szervezet aktivistái, akik hozzáfűzték, hogy egyelőre még nem láttak orosz repülőgépeket a létesítményben.
Oroszország szeptember 30. óta folytat légi csapásokat Szíriában Bassár al-Aszad szír elnök kérésére. Az orosz légierő ehhez a Latakia tartományban lévő Hmeimim katonai támaszpontot használja. Egy Homsz közelében lévő bázis elősegítené a légi csapásokat Szíria központi területei ellen, ahol az IÁ területeket tart ellenőrzése alatt - véli az OSDH.
A szervezet egyik helyi aktivistája szerint értesüléseket kaptak arról, hogy orosz fegyvereket, így tüzérségi eszközöket is szállítottak a támaszpontra az elmúlt napokban.
A kifutópályákat kiszélesítik - jelentette az OSDH - , de azokat még csupán a szíriai kormányerők repülőgépei használják. Ugyanakkor orosz harci helikopterek elkezdték használni a Tijasz légi támaszpontot is Homsz tartományban, hogy csapásokat hajtsanak végre az IÁ kezén lévő Palmüra és el-Karjetein ellen.
Orosz illetékesek egyelőre nem nyilatkoztak. Egy névtelenül nyilatkozó amerikai katonai illetékes szerdán azt mondta, hogy tudnak orosz katonákról Suarjátban, de nem figyeltek meg orosz repülőgépeket.
Steve Warren ezredes, az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció bagdadi katonai szóvivője szerdán a Pentagon sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy az orosz hadsereg túlterjeszkedett a Hmeimim katonai támaszponton és négy, vagy öt létesítményt tart fenn Latakiában.
(MTI)