Barack Obama elismerte, hogy kormányzata talán ügyetlenül kezelte az Iszlám Állammal kapcsolatos kommunikációt, ám úgy gondolja, hogy ettől függetlenül maga a kormányzati stratégia működik. Az elnök úgy látja: az a tény, hogy a média túlságosan is gyakran foglalkozik a terrorszervezettel, erősítheti a terrorizmustól való rettegést az Egyesült Államokban.
Az elnök minderről az NPR amerikai közszolgálati rádióban beszélt. Az interjút még azelőtt rögzítették, hogy az Obama-család Honoluluba (Hawaii fővárosába) indult, szokásos évvégi szabadságára, ám az csak hétfőn került adásba."Azt hiszem, nem tájékoztattunk rendszeresen mindazon erőfeszítéseinkről, amelyeket immár több mint egy éve az IÁ megfékezésére teszünk" - fogalmazott az elnök, s jogosnak ismerte el a kormányzatot érő bírálatokat.
A rémhírek eltelítették az embereket
Ugyanakkor okolta a sajtót azért, ahogyan tájékoztat a szervezet terrorakcióiról. A novemberi párizsi tömegmészárlásról szóló híreket hozta fel példaként, s azt mondta, hogy "a rémséges támadásról szóló hírek eltelítették az embereket". "Ha az elmúlt hónapban néztük a tévét, csakis ezeket a maszkot viselő, vagy fekete zászlót lobogtató figurákat láttuk, csakis róluk hallottunk, s az a benyomás alakulhatott ki, hogy ezek bármikor eljöhetnek értünk is" - fogalmazott Obama. "Tehát érthető, hogy az emberek miért is olyan aggodalmasak" - tette hozzá.
Az interjúban ugyanakkor megvédte a kormányzat Iszlám Állammal kapcsolatos politikáját, amelyet egyébként az elmúlt hónapokban nem csupán a republikánusok, hanem a demokraták is megkérdőjeleztek.
Miközben megdicsérte Lindsey Graham, dél-karolinai republikánus szenátort, mert külön tervet terjesztett elő (amely legalább tízezer katonát küldene a térségbe a terrorszervezet elleni harcba), bírálta Donald Trumpot, a republikánusok egyik elnökjelölt-jelöltjét, aki a minap arról beszélt, hogy be kellene tiltani muszlimok beutazását az Egyesült Államokba. "Ezek az ötletek csakis ösztökélik a dzsihadistákat, megkönnyítik nekik a toborzást és rontják az Egyesült Államok renoméját a térségben" - állította az interjúban az elnök.
Megemlítette azt is, hogy politikáját egyesek azért is ellenezhetik, mert személyében afrikai-amerikai (értsd: néger - a szerk.) politikus a főparancsnok, s emiatt - ahogyan fogalmazott - a Republikánus Pártban egyesek azt sugalmazhatják, hogy "valamiképpen más vagyok, muszlim vagyok, nem vagyok hűséges a hazámhoz".
(MTI)