Svédországnak, Finnországnak és Belgiumnak is rendkívüli segítséget ítélt meg szerdán az Európai Bizottság a migrációs válság miatt felmerült többletfeladatok költségeinek fedezésére.
A brüsszeli testület közleményében tudatta: Svédország 35 millió, Finnország 8 millió, Belgium pedig 5 millió eurót kap az úgynevezett menekültügyi, migrációs és integrációs alapból. A pénzt az érintett országoknak elsősorban a menedékkérők ellátására, szállás és élelem biztosítására kell fordítaniuk. A bizottság emlékeztet: idén már több mint 220 millió euró ilyen rendkívüli támogatást ítélt meg a tagállamok számára.
A bizottság hozzáteszi, hogy a 2014 és 2020 közötti költségvetési időszakban Svédországnak 118,5 millió, Finnországnak 23,5 millió, Belgiumnak pedig csaknem 90 millió euró áll rendelkezésére az uniós menekültügyi és migrációs alapban, a rendkívüli támogatás ezen felül értendő.
Ezzel egy időben közzétette őszi felméréseinek eredményeiről szóló jelentését az Eurobarométer. Ebből az derül ki, hogy a megkérdezettek szerint a migráció kérdése a legfontosabb kihívás, mellyel az uniónak szembe kell néznie. Portugália kivételével minden tagállamban ezt tartják a legfontosabbnak. A megkérdezettek ugyanakkor továbbra is támogatják az unión belüli szabad mozgást, ami az Európai Bizottság szerint azt jelzi, hogy a közvélemény tisztában van azzal, hogy mi a különbség a bevándorlás és az unión belüli szabad mozgás között. A novemberi párizsi terrortámadást követően viszont egyre több embert foglalkoztat a terrorizmus.
(MTI)