Miután az új lengyel kormány erőteljesen Amerika-párti, az Obama-kormányzatnak lehetősége lenne arra, hogy hatással legyen a kormányzat irányváltására - foglalt állást szerdán szerkesztőségi cikkében az egyik legtekintélyesebb amerikai lap, a The Washington Post.
"El kellene magyaráznia a varsói vezetőknek, hogy az igazságügyi ellensúlyok meggyöngítése, a bíráló hangok elnémítása az állami tulajdonú sajtóban és a politikai ellenfelek ellen indított ügyészségi eljárások gyorsan megronthatják a viszonyukat Washingtonnal, s Lengyelország sikertörténetét is alááshatják" - írja a lap.
Az újság felidézi, hogy Lengyelország vezető a közép-európai volt kommunista országok körében, s befolyása az elmúlt időszakban egyre nőtt az Európai Unióban és a NATO-ban egyaránt, ezért a hirtelen kirobbant varsói politikai válság - mint írja - az Atlanti-óceán mindkét partján megdöbbentő hatással volt.
A The Washington Post emlékeztet, hogy az október végi választások után pár héttel az Európai Parlament elnöke már puccsról beszélt, s több tízezres tiltakozások kezdődtek Varsóban. A lap ismerteti, hogy vitatott kinevezések keltettek felháborodást, hogy az új kormány a média megtisztítására készül, s az ügyészség vádat emelhet a korábbi miniszterelnök, Donald Tusk ellen, aki jelenleg az Európai Tanács elnöke.
"A kormány legnyugtalanítóbb intézkedései ugyanakkor azok a próbálkozások, melyekkel az alkotmánybíróság fölött igyekezett megszerezni az ellenőrzést" - jelenti ki a szerkesztőségi állásfoglalás, ismertetve, hogy a Jog és Igazságosság (PiS) pár nappal hatalomra kerülése után érvénytelenítette az előző parlament által megválasztott bírák kinevezését, s öt saját jelöltet akart a testületbe ültetni, majd nem fogadta el az alkotmánybíróság döntését, melyben három kinevezést alkotmányellenesnek minősített.
Bár a lengyel kormány támogatói szerint az előző törvényhozás okozta a válságot azzal, hogy mandátuma végén döntött a kinevezésekről, a bírálók pedig túlreagálják a kormány első intézkedéseit, a lap szerint az alkotmánybíróság döntésének elutasításával Jaroslaw Kaczynski, a PiS vezetője "átlépett egy határt" - írja a lap. A The Washington Post azt is ismerteti, hogy a kormány gyakorlatilag az alkotmánybíróság megbénítását tűzte ki célul azzal a javaslattal, amely azt írja elő, hogy a testület egyszerű helyett minősített többséggel hozhat döntéseket.
"A bírósági döntéshozatal megnehezítésével az új törvény megszüntetné az új kormány fölötti legfontosabb ellenőrzést" - tudatja az újság.
"Lengyelország továbbra is szilárd demokrácia" - állapítja meg a lap, hozzátéve: "azonban sok lengyel attól tart, hogy Jaroslaw Kaczynski szövetségese, Orbán Viktor magyar miniszterelnök nyomdokaira lép, aki jelentősen meggyengítette országa intézményeit, s kinyilvánította, hogy megveti a liberális demokráciát".
(MTI)