Az izraeli miniszterelnök vasárnap Jeruzsálemben leszögezte: országa erőteljes választ ad, ha a Hamász izraeli területen intéz támadásokat az alagutakon keresztül.
Benjámin Netanjahu az Izraelben akkreditált diplomáciai misszióvezetők előtt tartott beszédében jelezte: "Ha a Gázai övezetben alagutakon keresztül támadnak bennünket, nagy erővel fogunk fellépni a Hamász ellen". Ez a válasz - mondta - sokkal nagyobb erejű lesz, mint amilyent Izrael a 2014-ben indított offenzíva során alkalmazott.
Az izraeli kormányfő ezzel a kijelentésével arra reagált, hogy Iszmail Haníje, a palesztin szervezet Gázai övezeti vezetője pénteken azt mondta: a Hamász folytatja az Izraelbe vezető alagutak kiépítését egy következő fegyveres konfliktusra készülve. Ezt a kijelentést annak a hét fegyveresnek a temetése előtt tette, akik a héten egy beomló alagútban lelték halálukat. Haníje szerint a Hamász harcosai "minden áldott nap" fejlesztik katonai képességeiket, alagutakat ásnak és rakétákat tesztelnek egy újabb, Izraellel megvívandó konfliktusra készülve.
Netanjahu erre válaszul mintegy "üzenetként" hangsúlyozta: "Módszeresen és higgadtan cselekszünk mindenfajta fenyegetéssel szemben, beleértve a Hamászt is, mind védelmi, mind pedig támadó intézkedésekkel". "Azt hiszem, ezt a térségben és az egész világon megértik, és senkinek nem ajánljuk, hogy próbára tegyen bennünket" - tette hozzá a miniszterelnök.
A palesztin szervezet hosszú évek során bonyolult alagúthálózatot hozott létre a határ térségében, hogy harcosai észrevétlenül és akadálytalanul juthassanak izraeli területre. Izrael 2014 nyarán Erős Szikla fedőnéven offenzívát indított a Hamász ellen, s a művelet egyik fő célja a Hamász alagútjainak megsemmisítése volt.
A népirtásban az ENSZ adatai szerint összesen 2200 palesztint - többségük civil - öltek meg a Gázai övezetben. Izraeli részről 73 ember halt meg, közöttük 67 katona. A Hamász által ellenőrzött palesztin területen 11 ezren sebesültek meg a harcok következtében és mintegy százezren váltak belső menekültté.
Különböző hírszerzési források szerint a Hamász mostanra újraépítette a hadművelet során lerombolt alagutakat.
(MTI nyomán)