Moszkva határozottan elutasította kedden a német kancellár és a török államfő vádjait, amelyek szerint az orosz légicsapások Szíriában sok civil áldozatot követelnek, és Oroszország megszállva tartja a közel-keleti ország egy részét.
Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő keddi moszkvai sajtótájékoztatóján Angela Merkel német kancellár előző napi ankarai nyilatkozatára reagált, illetve Recep Tayyip Erdogan török államfő interjújára, amelyet a Bloomberg hírügynökség közölt.
Peszkov leszögezte: nincsenek bizonyítékok, amelyek alátámasztanák a német kancellár azon kijelentését, hogy civil áldozatokat szednek az orosz légicsapások Szíriában. A nemzetközi jog szempontjából pedig helytelen és abszurd Erdogan kijelentése arról, hogy Oroszország megszállva tartja Szíria egy részét - mondta a szóvivő.
Angela Merkel hétfőn azt mondta, megdöbbentő és rémisztő a szíriai kormányerők aleppói offenzívája. Úgy vélte, hogy a szír kormánycsapatokat támogató Oroszország bombázásai emberek tízezreinek okoznak szenvedést.
Peszkov szerint két-három évvel ezelőtt nem lehetett hallani hasonló sajnálkozó kijelentéseket a terroristák szíriai támadásai idején, amikor ostromgyűrűbe fogták a szíriai hadsereg erőit és a törvényes hatalom képviselőit.
Peszkov ismételten arra szólított mindenkit, hogy "körültekintően és nagyon felelősségteljesen minősítsék" "az amúgy is nagyon törékeny szíriai helyzetet" és a rendezési folyamatot.
Erdogan hétfőn és pénteken is erős állításokat tett a szíriai orosz szerepvállalással kapcsolatban. Szenegáli látogatásán azt mondta, elszámoltatná Oroszországot, és inváziónak nevezte az orosz beavatkozást Szíriában. Múlt pénteken pedig Ecuadorban fogalmazott úgy: "Európai barátaink azt szeretnék, ha megállítanánk a menekültek áradatát, de hogy volnánk erre képesek, amikor Oroszország és a szíriai hatalom bombázza ezeket az embereket?"
A szóvivő Erdogan állításaira válaszolva emlékeztetett arra, hogy az orosz erők a törvényes szíriai hatalom kérésére tartózkodnak Szíriában, ezért szóba sem jöhet bármifajta orosz megszállás, amelyről a török elnök beszélt interjújában.
Peszkov említést tett az orosz-török viszonyról is, azt hangoztatva, hogy a kétoldalú kapcsolatok az elmúlt évtizedekhez képest mélyponton vannak, és javításuk egyelőre nem tűnik lehetségesnek.
(MTI)