A Kurd Népvédelmi Egységek a Szíriai Demokratikus Erők (قوات سوريا الديمقراطية) keretében harcoló Forradalmárok Hadserege (جيش الثوار) fegyvereseivel vállvetve néhány órával ezelőtt elfoglalták az iszlamista terroristáktól az észak-szíriai Aleppó kormányzóság területén, a Bassár el-Ászád kormányerői által ostromlott Aleppó székvárostól 25 kilométerre északra levő levő Káfr Nájá falut. Ma délután a kurd fegyveresek már a stratégiailag igen jelentős Tell Rif'át városból is elűzték a terroristákat. A törökök erre ismét támadják Észak-Szíriát – írja az El-Mászdár el-'Árábi katonapolitikai hírportál és helyszíni beszámolók a Facebookon.
Zoom
A kurdok sikerét megelőző orosz légicsapás Tell Rifátra
A Kurd Népvédelmi Erők és a velük szövetséges, az iszlamista terrorszervezetek ellen föllépő szíriai arab Forradalmárok Hadserege ma reggel heves harcok után elfoglalta az észak-szíriai Aleppó kormányzóságban, az Aleppó székvárostól 25 kilométerrel északra fekvő, mintegy hatezer lelkes Káfr Nájá falut. A települést ma reggelig több iszlamista terrorszervezet tartotta megszállás alatt: a dzsihádista Dzsabhát en-Nuszrá (az El-Ká'idá szíriai fiókszervezete – H. J.), a szalafista Levantei Szabad Férfiak Iszlám Mozgalma (حركة أحرار الشام الإسلامية), Núr ed-Dín ez-Zinkí Mozgalom (حركة نور الدين الزنكي), Szent Háborút Vívók Hadserege (جيش المجاهدين) és a a Levantei Front (الجبهة الشامية). Magyarán, jó sokan voltak a lefejezők.
Zoom
A Kurd Népvédelmi Egységek az elfoglalt Tell Rifát (Árpád) városban
Káfr Nájá falu elfoglalásával a törökök által támogatott iszlamista szervezetek ellen harcoló kurd és a velük szövetséges szíriai arab erők nagy lépést tettek előre az Aleppó városától 40 kilométerrel északra, a török határhoz még közelebb levő, stratégiailag szintén jelentős Tell Rif'át város elfoglalásához. Közben az Aleppó kormányzóságból érkező hírek szerint ma délutánra A Kurd Népvédelmi Erők és a fentebb szintén említett Forradalmárok Hadserege az iszlamistákat Tell Rif'át városból is kiverte. Egyik fényképünkön látható, amint a Kurd Népvédelmi Egységek fegyveresei kifeszítik a mozgalmuk hatalmas zászlóját Tell Rif'át városában, miután néhány órával ezelőtt kiűzték onnan a dzsihádista Iszlám Front (الجبهة الإسلامية‎) nevű terrorszervezetet.
Tell Rif'át (Rif'át dombja - تل رفعت) Aleppó kormányzóságbeli város többször is gazdát cserélt a 2011 óta folyó polgárháború során, s a mai napig a dzsihádista Iszlám Front uralta. A város ősi neve Árpád, amelyet az arabok hangzás után előbb Tell Erfád-ra, majd Tell Rif'át-ra kereszteltek. Árpád ősi arámi város, az egyik arámi városállam, Bít Águszi székhelye volt. Az arámi népcsoportok sosem alkottak egységes birodalmat, ám civilizációjukkal, elsősorban az íráskultúrájukkal nagy befolyással voltak előbb Asszíria, majd Babilónia kultúrájára, nem beszélve a zsidó Ószövetségről, amely utóbbiban többször is említés történik a városról. Árpád városát Kr. e. 740-ben meghódította III. Tukulti-apil-ésarra (III. Tiglát-Pilészer), az Újasszír Birodalom királya. Ma pedig a kurd fegyveresek.
Hering József – Kuruc.info